Frågan har aktualiserats av rättegången om misshandeln på Luntgatan i Norrköping, en rättegång som pågår i säkerhetssalen i Linköping. Fem personer som tillhör en undergrupp till Hells Angels står inför rätta misstänkta för att ha överfallit och misshandlat en avhoppad tidigare medlem i Outlaws, som lagts ner i Norrköping. Mannen hade just frigivits från ett fängelsestraff.
Fyra av männen gav sig på honom med yxa, bordsben, hammare och svärd medan den femte, genom att köra sällskapets bil, transporterade dem till och från brottsplatsen.
Under den första rättegångsdagen, på onsdagen, dök flera medlemmar i Hells Angels och undergruppen Red & White Crew upp för att följa förhandlingen från åhörarplats. Flera av dem bar västar och andra tecken på gängtillhörighet, enligt Corren. I svenska domstolar råder inget förbud mot gängsymboler.
Polisen diskuterade situationen med rättens ordförande, vilket slutade med att gängmedlemmarna fick ha sina västar i rättssalen.
Chefsåklagare Torsten Angervåg i Norrköping vill se ett förbud för gängvästar och andra gängsymboler i rättssalarna.
– Anledningen till att de har de här västarna är ju för att de vill markera både sin samhörighet men de vill också skicka signaler till omgivningen, säger Torsten Angervåg.
– Det här är en del i en maktdemonstration, där man försöker att påverka alltifrån målsägande och vittnen men också oss aktörer i rättsväsendet.
– Jag tycker för min egen del att det ska inte vara tillåtet att besöka en domstol med den här typen av signaler. Jag tycker att det ska vara förbjudet.
– Den här händelsen aktualiserar återigen frågan om det inte är dags för lagstiftarna att utreda det här, säger Torsten Angervåg.
– Jag anser att det ska inte vara tillåtet att använda den här typen av maktsymboler och skicka den här typen av signaler, i en domstol, under en pågående rättegång, där vi vet att vittnen och målsägande känner ett obehag och att de inte fritt kan berätta vad de egentligen har sett eller upplevt.
Om någon som har en gängväst på sig sitter och stirrar på någon av parterna i rättssalen påverkar det alla där, menar Angervåg.
– Jag har ingen kritik mot ordförandens sätt att hantera situationen, eftersom han inte har ett lagstöd som ger honom rätt att avvisa bara på grund av västen i sig.
Däremot kan en åhörare, enligt de regler som finns, tvingas ut vid en ordningsstörning eller när vittnen eller målsägande inte fritt kan berätta för att en viss individ finns på plats.