Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Föräldrar vill att fler får skolskjuts

Många skolbarn utanför Finspång lever farligt under vintertid eftersom man inte har rätt till skolskjuts.
Häv beslutet och inför en tre kilometersgräns istället.
Den uppmaningen kommer från Lena Skog i Lotorp vars son går i Grosvadskolan.

Lena Skog anser att kommunen bör häva fem kilometersgränsen som gäller för skolskjuts i dag. Här är en av de farliga övergångsställen som skolbarnen i Lotorp måste passera under sin långa väg till Grosvadskolan.   Foto: Magnus Petersson

Lena Skog anser att kommunen bör häva fem kilometersgränsen som gäller för skolskjuts i dag. Här är en av de farliga övergångsställen som skolbarnen i Lotorp måste passera under sin långa väg till Grosvadskolan. Foto: Magnus Petersson

Foto:

Norrköping2006-11-17 06:00
Lena Skog i Lotorp har blivit varse om problemet eftersom hennes son började i sjuan på Grosvadsskolan i år. Sonen har nästan 10 kilometer att ta sig till och från skolan i Finspång. Den sträckan är helt acceptabel under sommartid, anser Lena Skog. Men det är annat under den mörka årstiden. Då blir vägen genast farligare.
- När det snöar och regnar och är ruskigt, då är det inte så roligt att gå dessa fem kilometer tidigt på morgonen, säger hon.

"Häv beslutet"
För att få rätt till skolskjuts måste högstadie-eleverna ha mer än fem kilometer till skolan. För skolbarnen i Lotorp är det cirka 4,8 kilometer till Grosvadskolan. Det handlar alltså bara om 200 meter.
Visserligen finns det cykelbana hela vägen, men skolbarnen måste passera vägen vid flera tillfällen. En passage som är farlig under vintertid då det båda är mörkt och halt.
Lena Skog vill att kommunen häver det beslut som finns och istället inför en tre kilometersgräns. Samtidigt är Skog medveten om att problemet inte ens då försvinner. Även en sträcka på tre kilometer kan vara farlig under vintertid.
- Jag tycker att alla ska ha rätt till ett busskort när man nu ser att det är många farliga passagerna, säger hon.

Klassfråga
Föräldrarna kan förstås köpa ett busskort till sina barn. Men alla har inte råd till det tror Lena Skog om man ska köpa busskort till flera barn.
Risken är att det blir en klassfråga som det debatterats mycket om inom skolan. Idag får man till exempel inte göra några insamlingar till skolresor. Barn till föräldrar som inte har det så gott ställt får snällt gå en mil per dag.
- Hur mycket ska föräldrar ge? frågar sig Lena Skog. Jag tycker det är paradoxalt att man med tanke på det har en fem kilometersgräns, säger hon med direkt adress till kommun-ledningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om