Föräldrar kräver full kapacitet på skolorna i Smedby

När tre skolor stängs och två nya öppnas i Smedby nästa år finns inte plats till alla elever. Föräldrar menar att barnens trygghet äventyras när de inte är garanterade plats i området. "Vi vill undvika att barnen får ta smällen av det här", säger Jostein Langstrand.

Linn Claesson, Petra Pressfeldt och Jostein Langstrand, föräldrar till barn på Smedbyskolan, är mycket kritiska till kommunens nedläggningsbeslut. De försöker nu få till en trygg övergång för barnen i Smedby och kräver att alla ska få plats i området.

Linn Claesson, Petra Pressfeldt och Jostein Langstrand, föräldrar till barn på Smedbyskolan, är mycket kritiska till kommunens nedläggningsbeslut. De försöker nu få till en trygg övergång för barnen i Smedby och kräver att alla ska få plats i området.

Foto: Louise Åsenheim

Norrköping2023-10-27 10:00

Det är resultatet av de skolnedläggningar som presenterades i maj som en grupp föräldrar i Smedby protesterar mot. Bland annat har de startat en Facebook-grupp som nu har cirka 300 medlemmar, där frågan diskuteras flitigt.

Till höstterminen läggs Bjärbyskolan, Rambodalsskolan och Smedbyskolan ner, och i stället öppnar Kungsängsskolan och nya Smedbyskolan upp. Problemet är att alla barn inte får plats. I förskoleklass och upp till årskurs tre finns idag fem klasser per årskull i området. Efter flytten finns det plats för fyra klasser i varje årskurs totalt. 

– Vi är oroliga för att det blir barn i området som tvingas till skolor där de egentligen inte vill gå, säger Jostein Langstrand.

Han har gjort egna beräkningar, och även om man räknar med att ett 30-tal väljer att gå till en friskola så är det 38 barn som inte får plats. Inte förrän 2028 har antalet elever sjunkit så pass att de ryms i de två nya skolorna. Föräldrarna föreslår att kommunen hittar en konkret lösning för att alla barn ska få plats, antingen genom att sätta ut paviljonger eller utnyttja andra salar.

– För barnen är inte lokalen det viktiga utan det är gemenskapen och tryggheten, säger Jostein Langstrand.

Som föräldrar till barn på Smedbyskolan är de också kritiska till att skolan, som nu finns i paviljonger, läggs ner för att sen öppna upp med samma namn. Dock med en annan skolkod.

– Vi har blivit antagna till en tillfällig skola när vi sökte till Smedby. Om jag blir tilldelad en tillfällig skola för att den nya är under uppbyggnad tycker inte jag att de kan kringgå lagen bara genom att byta enhetsnummer. Jag tycker att alla barn som går där har rätt att gå på Smedbyskolan, säger Petra Pressfeldt.

Linn Claesson och Petra Pressfeldt bor båda i Lundby, ett relativt nybyggt område där många barnfamiljer valt att slå ner bopålarna.

– Vi är oroliga över om våra barn överhuvudtaget kommer att tillhöra någon av Smedbyskolorna, vi blir mer slussade utåt, säger Linn Claesson.

Hon framhåller att de planerat sitt liv och boende utifrån att barnen ska tillhöra Smedby.

– Min son har hela sitt sociala nätverk där, säger hon.

Föräldrarna pratar mycket om att tryggheten försvinner för barnen när klasserna splittras. Jostein Langstrand är orolig för sin egen dotter som går i första klass och som inte riktigt knäckt den sociala koden.

– Hennes kompis som hon känner sig trygg med bor på andra sidan Smedby och om de hamnar på olika skolor blir det inte bra. Det är bekymmersamt och jag ser en stor risk för att hon hamnar utanför. Det är små barn som påverkas väldigt mycket, säger han.

– Jag tycker inte man har tagit med barnperspektivet. Det finns barn som har en tuff skolstart och för de kommer det här vara jättejobbigt, säger Petra Pressfeldt. 

Kommunen har beslutat om att genomföra ett skolval inför höstterminen. Bland föräldrarna i området går åsikterna isär om det här är bra eller inte. Men de föräldrar vi träffar är kritiska till det.

– Det man ska komma ihåg är att det inte är ett val egentligen, eftersom man inte har någon garanti att man får det man önskar, säger Jostein Langstrand.

Det viktigaste för dem är dock att det finns plats till alla barn på skolorna i området.

– De sparar ofantligt mycket pengar på det här, då tycker jag att de kan ta kostnaden för paviljonger.

Detta har hänt

Den 24 maj går Borgerlig samverkan ut med förslaget att fem förskolor och tre grundskolor ska läggas ner. Det är minskade barn- och elevantal och ökade lokalkostnader som ligger bakom förslaget. 

Beslut om att genomföra besparingen tas i utbildningsnämnden den 30 maj. Socialdemokraterna med stöd av Vänsterpartiet och Centerpartiet yrkar på återremiss.

De grundskolor som läggs ner är Rambodalsskolan, Folkparksskolan och Klockaretorpsskolan.

Många föräldrar protesterar mot beslutet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!