För sju miljoner ska barnkliniken på Vrinnevi bli mindre
För att spara pengar och undvika varsel minskar nu barnkliniken i Norrköping sina lokaler. Mottagningen kommer att flytta in till dagavdelningen. Men för det krävs en ombyggnad som kommer att kosta sju miljoner kronor.
Bo Orlenius, verksamhetschef för barnkliniken i Norrköping har svårt att se några nackdelar med att mottagningens verksamhet flyttar in och integreras med dagavdelningens verksamhet. "Det blir lite trängre för läkarna på deras expeditioner, men för övrigt ser jag det som en kvalitetshöjning." FOTO: NICLAS SANDBERG
Foto:
De sju miljoner kronor som ombyggnaden kostar betalas av på 15 år. Det innebär att årskostnaden för ombyggnaden landar på drygt hälften av den kostnad som idag går till hyran för barnmottagningens lokaler på 1,4 miljoner kronor per år.
- Vi ser det som en investering. Vi hade ändå behövt göra det här även utan besparingskrav, förklarar Orlenius.
Personal har fått gå
Vid omorganisationen blev barnkliniken i Norrköping belagt med ett sparbeting på 7 miljoner kronor plus ett minuskapital på 2,8 miljoner från året innan.
Neddragningen inom ortopedkliniken på Vrinnevisjukhuset resulterade i att de barnen försvann från barnavdelningen i Norrköping till Universitetssjukhuset i Linköping. Det resulterade i en minskning av antalet vårdplatser och personal. Sammanlagt har nio barnsköterskor fått gå, en kurator och en lekterapeut. Men utan en minskning av lokalytan med en femtedel hade ytterligare två personer behövt lämna kliniken.
- I stort sett har vi gått igenom hela vår budget och räknat tusenlappar överallt. Vi har hittat andra sparbeting.
Vecka 13 beräknas ombyggnaden starta. Då flyttar hela avdelning 15, både avdelning A och B samt lekterapin till de idag tomma lokalerna i gamla avdelning 12.
Kvalitetshöjning
Det finns både fördelar och nackdelar med ombyggnaden.
Läkarexpeditionerna kommer att bli trängre eftersom läkarna kommer att få dela expedition, men annars har Bo Orlenius svårt att se några nackdelar. Mottagningen kommer att integreras med dagavdelningen och för neonatalvården, de barn som föds för tidigt och behöver vård i kuvös, kommer det att bli en kvalitetshöjning.
- Nu är det behandlingsrum de kommer till först på andra sidan korridoren i förhållande till intensivvårdsrummet. Efter ombyggnaden kommer de att ligga vägg i vägg med bara en dörr mellan. Dessutom kommer sängliggande mödrar kunna komma in till intensivvårdsrummet efter ombyggnaden, idag måste de byta till en smalare säng för att komma in, men det ska inte behövas efter ombyggnaden, förklarar han.
Neonatalavdelningen består av tre olika vårdformer; intensivvård, lättvård och rum där barnen får bo med mamman. Intensivvårdsplatserna kommer att minskas med en plats, men det kompenseras av att de två lättvårdsplatserna kommer att kunna användas även som intensivvårdsplatser om det skulle behövas. Dessutom kommer en expedition att placeras invid intensivvårdsrummet och därmed säkra övervakningen.
Utnyttjar lokalen bättre
Bo Orlenius uppfattning är att barnkliniken genom ombyggnaden kan utnyttja sina lokaler på ett bättre sätt än vad som görs idag. Några rum står idag tomma och arkivet som idag upptar yta har flyttats till det stora arkivet på Vrinnevisjukhuset.
- Vården har ändrats genom åren med mer daglig vård än behov av vårdplatser. De som förr låg inne dygnet runt sover idag hemma och kommer hit och får vård på dagavdelningen.
I september beräknas lokalerna stå klara.