Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

För exakt 50 år sedan kom J 29 Tunnan till Norrköping

NORRKÖPING
För exakt 50 år sedan, 1952, kom "Flygande tunnan" till Norrköping. Närmare bestämt till F 13, som därmed blev första flottiljen i landet som utrustades med det här nya flygplanet.
- Egentligen kom Tunnan till F 13 redan 1951, men då bara för omskolning av personalen, så det var först därefter som flygningarna kom igång på allvar, säger före detta Tunnan-piloten Stellan "Skräcken" Olsson, 69.

För 50 år sedan blev F 13 den första flottiljen som utrustades med J 29 Flygande tunnan. Här ses förre fältflygaren Stellan ”Skräcken” Olsson med en modell av planet framför en av banorna på F 13.
FOTO: NICLAS SANDBERG

För 50 år sedan blev F 13 den första flottiljen som utrustades med J 29 Flygande tunnan. Här ses förre fältflygaren Stellan ”Skräcken” Olsson med en modell av planet framför en av banorna på F 13. FOTO: NICLAS SANDBERG

Foto: Fotograf saknas!

Norrköping2002-08-07 00:00
- Jag kom dock till F 13 först 1955 som nykläckt fältflygare från Ljungbyhed och flög sedan Tunnan fram till 1967, då jag fyllde 34 år vilket var maxåldern för att få flyga Tunnan. Då hade jag hunnit avverka uppåt 900 flygtimmar med planet.

<B>? Ditt betyg på den här gamla fina flygmaskinen?</B>
- Ett trevligt plan att flyga, när man väl kom underfund med det. Men faktum var att en del piloter aldrig "kom underfund" med Tunnan och därmed aldrig gillade planet.
- Och visst kunde Tunnan upplevas som lite kantig att flyga, men jag tyckte som sagt om planet och dess speciella egenskaper.

<B>? Men det skulle väl aldrig ha en chans i en luftstrid med plan som Draken och Viggen?</B>
- Jag vill nog påstå, att i manövreringshänseende var Tunnan med sina mindre vingar nog så bra jaktstridsplan, som sina efterföljare. Så chanslös skulle den inte vara och den gjorde ju över 1.000 km/tim.

<B>? Men du fick aldrig prova Tunnan på allvar i krig?</B>
- Jo, faktiskt, eftersom jag tjänstgjorde för FN i Kongo under ett halvår 1961 och då hade vi med oss fem Tunnan-plan till Afrika.
- Jag blev aldrig indragen i någon luftstrid, men vi störde fienden så gott vi kunde och jobbade mycket ihop med våra marktrupper.
- Vi sköt också sönder fiendeplan på marken innan de fick chansen att komma upp i luften, berättar "Skräcken" som det berättas många historier om.

<B>? Bland annat lär du en gång ha flugit plan under telefonledningar och en annan gång flugit ditt plan närmare flygledartornet än någon annan kollega?</B>
- Nej, nej, det där är bara skrönor, skrattar Stellan Olsson. Kanske tack vare mitt smeknamn, men det fick jag faktiskt redan när jag sökte in på flygutbildningen, troligen på grund av att jag är uppväxt på landet och kanske såg lite skräckinjagande ut för mina kompisar som kom från stan.

<B>? Anser du att Tunnan var ett säkert plan att flyga?</B>
- Ja, det vill jag påstå, för det kändes väldigt robust och stryktåligt. Vilket nog var tur, för på den tiden, under kalla krigets dagar, satsade flygvapnet mer på effektivitet än på säkerhet, det vill säga tvärtom mot vad det är idag.

<B>? Några incidenter som du kommer ihåg?</B>
- Halvåret i Afrika med Tunnan var förstås bland det mest dramatiska jag upplevde. Men jag minns också en gång i luften över Visby på Gotland, när jag som ganska ny Tunnanpilot plötsligt fick sällskap av två Mig-plan från Ryssland bredvid mig.
- De var bara nyfikna på mig och gjorde ingenting, men då kände jag mig ganska liten.
Sitt smeknamn fick förstås J 29:an för flygkroppens annorlunda utformning eller som konstruktören Lars Brising uttryckte det:
- Den kom att bli något trind.
Vilket gjorde att planet påminde om en tunna och i folkmun då givetvis fick namnet - Flygande tunnan!
<B>FAKTA: J 29 TUNNAN</B>
Tillverkades av Saab i Linköping fram till 1956 i totalt 661 exemplar.
Idag finns ett 10-tal museiexemplar kvar och ett luftvärdigt som finns på F 10 i Ängelholm.
Planet ingick i jaktflyget fram till 1967, varefter ett mindre antal sedan användes som målflygplan fram till 1976.
Beväpningen bestod av fyra kanoner med 20 mm kaliber samt jaktraketer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om