"Morska män" som bara är pojkar

Fontänen i Folkparken verkar ha varit med från start. Se hur det såg ut då – och nu!

Folkparken i Norrköping. En svartvit bild, som är färglagd, kolorerad i efterhand.

Folkparken i Norrköping. En svartvit bild, som är färglagd, kolorerad i efterhand.

Foto: Okänd

Norrköping2024-05-19 09:00

Bild från förr

"Mandom mod och morska män, fins i gamla Sverige än!"

Lite konstigt känns det förstås att någon lagt in just de här textraderna på det gamla vykortets framsida, eftersom man bara kan se småpojkar på bilden. Morska kanske, men inte män...

Pojkarna poserar i alla fall snällt för fotografen framför Folkparkens fontän, i vilken det syns en liten segelbåt som de troligen håller på att leka med.

Angående Folkparken invigdes den i slutet av 1800-talet och tydligen fanns fontänen på plats redan från början och som bekant är den ju kvar än i dag.

Numera brukar den utsmyckas med en eller ett par konstgjorda svanar under sommaren.

Bilden är troligen tagen i slutet av 1800-talet och i alla fall före 1905.

Det kan man se på att hälsningen till mottagaren av vykortet, "Hälsning från Asken", är skriven på framsidan av vykortet, för på den här tiden var baksidan endast ämnad för mottagarens namn och adress.

Den regeln gällde fram till just 1905 och därefter ändrades regeln till vad som gäller än i dag, det vill säga att både hälsningen och adressen skrivs på baksidan av vykortet. 

Matteusskolan, som ses till vänster i bakgrunden, byggdes 1895 och direkt till höger om skolbyggnaden skymtar Wahrens gamla väveri som uppfördes under 1890-talet. En byggnad som numera är omgjord till bostäder.

Att vi ser fabriken beror på att Matteusskolans nya utbyggnad till höger om huvudbyggnaden fortfarande inte är uppförd.

Allra längst till höger på vykortet skymtar också bostadshusen längs Tjustgatan. Bostadshus som också lär ha byggts på 1890-talet.

Karta: Folkparken
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!