– Vi börjar fälla gamla sjuka träd direkt och sedan plantera nya träd snart därefter och närmast handlar det om ett tiotal exotiska träd, som ska planteras i Folkparken. Bland annat tulpanträd, ett näsduksträd och ett mammutträd, berättar Johan Lewander, landskapsingenjör på tekniska kontoret.
– Om vi lyckas få det sistnämnda trädet, ett mammutträd, till Folkparken, beror dock på om vi över huvudtaget får tag i ett sådant träd, säger han.
Vad är ett mammutträd för slags träd?
– Det handlar om försöka få tag i ett exemplar av världens högsta träd, som ofta blir över 60 meter högt. Men då gäller det dels att över huvudtaget hitta ett lämpligt exemplar som vi kan köpa och sedan försöka se till så att det klarar sig här i Folkparken. Då handlar det om att plantera trädet i ett skyddat läge någonstans i parken.
Var växer mammutträden normalt?
– Framförallt finns de i Nordamerika, upplyser Johan Lewander.
Enligt Wikipedia växer mammutträd vilt i Sierra Nevadas bergstrakter i Kalifornien. Den högsta uppskattade åldern på ett mammutträd är 3 266 år och det allra högst uppmätta trädet mäter drygt 90 meter. Minst sagt imponerande fakta.
– Jag kan nämna att alla de här tio exotiska träden kommer att märkas med varsin liten plakett.
– På plaketten kommer det dels att stå vilken sorts träd det är och på nio av dem även ett artistnamn. Det handlar om namnen på de artister, som var och underhöll i Norrköping vid Earth Hour i lördags. Vi har beslutat att artisterna får varsitt träd uppkallat efter sig, exempelvis Jojje Wadenius, Lisa Miskovsky och Janne Schaffer.
Samtidigt fäller ni en del äldre träd också?
– Ja, det pågår ett ständigt föryngringsarbete av träden i Norrköpings parker, för att de hela tiden ska vara vackra och trädrika.
– En del träd behöver tas bort på grund av almsjuka och en del för att de börjar bli så gamla att de håller på och går sönder. I just Folkparken vill vi därefter skapa en mångfald av träd med olika egenskaper och här tänker vi oss både hängande och pelarformade sorter, med såväl runda som flikformade blad.
– Det kommer att bli olika lövfärger och som sagt, även en hel del udda sorter, säger Johan Lewander, som exempelvis tulpanträdet.
Under våren och hösten 2017 kommer tekniska kontoret att genomföra ytterligare drygt 100 nyplanteringar av träd i stadsmiljön runt om i Norrköping.
– Tanken med det är att även kommande generation ska få leva sina liv i ett grönt Norrköping, avrundar Johan Lewander.