Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Folklig julmarknad på Löfstad

Bland julsånger, tomtar och flera sorters pepparkakor gick den traditionella julmarknaden av stapeln på Löfstad slott i helgen.Trots grådassiga skyar utanför murarna saknades knappast julstämning.

NORRKÖPING2011-12-05 05:05

- Jag har 35 års erfarenhet av det här, konstaterar Örjan Dahlberg nöjt med ett nystöpt ljus i högsta hugg.

Han representerar Lions och det är mer än bara han själv som har varit med länge. Rummet man använder för att stöpa ljus under marknaden är slottets tvättstuga som användes för precis samma ändamål på den tid då det begav sig på riktigt och man använder en flera hundra år gammal ställning för att hänga upp ljusen.

- Det vi gör idag stämmer överrens med hur man gjorde på slottet en gång i tiden.

Recept från förr

Sättet att stöpa ljus är inte det enda som inspireras av hur det gick till i svunna tider.

I slottets kök är det full fart. Där står Sofia Bratt-Graham och Louise Ström och bakar pepparkakor så det står härliga till.

- Vi bakar efter ett gammalt recept som har använts här på Löfstad länge. Det är grädde i degen vilket gör smaken mildare, berättar Sofia Bratt-Graham.

Att slottets gamla vedeldade spis används gör säkert också sitt till.

- Det är nästan enda gången på året som den här spisen används. Det är en viss känsla då de gräddas på det här sättet.

Entreprenörskap

Lite modernare pepparkakor står att finna i ett av slottets andra rum. Där slår bagerielever från John Bauergymnasiets årskurs två på stort med så väl små pepparkakshus som marsipan och hembakt knäckebröd till försäljning,

Mitt i rummet tornar ett gigantiskt pepparkakshus upp sig.

- Jag har gjort mycket av det stora huset, men eleverna har också varit med på ett hörn, berättar läraren Andreas Franzén.

Deltagandet vid marknaden är en del av utbildningen för eleverna.

- I skolan bakar vi väldigt mycket men kanske inte ser var det hamnar, det har man en chans att göra här. Det handlar lite om entreprenörskap och de får till exempel chans till kontakt med blivande kunder.

Tjusiga julsånger

Annars är mycket av det som bjuds ut till försäljning på marknaden ganska klassiskt. Det är tomtar och korvar om vartannat, men i en vrå hittar vi Veronica Styrbjörn och Marie Sjöberg från Östra ryd som frestar med egenproducerad honung och äppelmust.

- Vi har plockat ungefär ett ton äpplen som vi sedan skickat till Brunneby musteri, ett ton äpplen ger ungefär 800 till 900 flaskor must, berättar Marie Sjöberg.

Stämningen var på topp bland besökarna som strosade genom byggnaden och i flera av salarna stod guider som berättade om livet på slottet. Med jämna mellanrum bjöds det dessutom livemusik när sånggruppen Vocal Four framträdde.

- Det började som en skolgrej, nu gör vi många julgig tillsammans, berättar tjejerna.

- Det blir många uppträdanden under helgen, vi uppträder en gång i timmen ungefär.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om