Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Folket har lidit nog"

NORRKÖPING
Krigshotet förmörkar Karim Saraf liv.
Han har många släktingar i Bagdad och är oroad över vad som ska hända dem och resten av det irakiska folket.
- Irak har utsatts för ett tillräckligt stort lidande till följd av sanktioner och krig, säger han.

Karim Saraf hoppas innerligt att det inte blir något krig i Irak, som är så söndertrasat och tärt av sanktioner och krig. – Det råder brist på mat och mediciner. Irak behöver hjälp, inte krig, säger han.
FOTO: ANITA KJELLBERG

Karim Saraf hoppas innerligt att det inte blir något krig i Irak, som är så söndertrasat och tärt av sanktioner och krig. – Det råder brist på mat och mediciner. Irak behöver hjälp, inte krig, säger han. FOTO: ANITA KJELLBERG

Foto: Fotograf saknas!

Norrköping2003-02-24 00:00
Karim Saraf bor i Norrköping, men har nästan hela sin släkt i Bagdad. Där har han fem bröder, två systrar och ett 20-tal syskonbarn. Han berättar att fadern dog till följd av brist på medicin, likaså en svägerska som bara var 32 år gammal.
- Det råder brist på mat och mediciner. Irak behöver hjälp, inte krig, säger han. Med krig förstörs infrastrukturen och vattenledningar.
- Det är inte särskilt modigt av USA att attackera ett land som lidit under sanktioner i tretton års tid. Om sanktionerna hävs, så att det irakiska folket kan andas, kanske det kan få bort Saddam Hussein av egen kraft.
Något högteknologiskt krig där civilbefolkningen inte drabbas tror inte Karim Saraf på. Han påminner om de tusentals kvinnor och barn som miste livet vid bombningarna av Saddam Tower, ett skyddsrum som bombades av amerikanerna i Kuwaitkriget.
- Vad händer med våra barn, som är vår framtid? Vilka hänsyn tas till deras rättigheter? Hur kommer de påverkas fysiskt och psykiskt av ett krig?
Det är dyrt att ringa till Irak, samtalskostnaden är 17-18 kr per minut, därför talar Karim Saraf inte med sina släktingar oftare än ungefär en gång i månaden.
- De känner en uppgivenhet, är trötta och sjuka. För dem är det svårt att fly, eftersom de har barn. Jag tror att de försöker att inte tänka på krig.
Karim Saraf följer rapporteringen via utländska satellitkanaler så som Al Jazeera. Svensk medias rapportering av konflikten tycker Karim Saraf är undermålig. Den tycker han ger en ensidig bild och speglar världen utifrån amerikanernas synsätt.
Han hoppas att demonstrationerna mot krig världen över ska ge effekt, ge fred. Och att alla europeiska länder ställer sig bakom länder som Ryssland, Tyskland och Frankrike som tydligt deklarerat att de inte stödjer ett krig.
- Om USA inte har några länder att alliera sig med blir ett krig svårare att genomföra. Saddam Hussein är inte demokratisk. Men det finns mängder av presidenter i världen som inte är det. Och USA lyckades inte bomba bort Usama bin Ladin. Vad får dem att tro att det ska lyckas nu?
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om