Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Flytten går till Klockaretorpet

I början av nästa år flyttar kultur- och fritidskontorets kansli från city ut till Klockaretorpet.

Nya lokalen. I det här huset på Wilhelm Wibergs gata i Klockaretorpets centrum ska kultur- och fritidskontorets kansli flytta in nästa år.

Nya lokalen. I det här huset på Wilhelm Wibergs gata i Klockaretorpets centrum ska kultur- och fritidskontorets kansli flytta in nästa år.

Foto: Viktor Westin

NORRKÖPING2015-11-02 06:30

Hyreskontraktet för de gamla lokalerna går ut och kommunen har tomma lokaler i Klockaretorpet, ett område som behöver ett lyft.

– Avtalet går ut för kultur- och fritidskontorets nuvarande lokaler, och ska inte förlängas. Vi har vetat under något års tid att de behöver nya lokaler, säger kommundirektör Åsa Byman Falck.

– Vi har hållit på och funderat i olika banor, och jag har också haft frågan hos mig. Vi har fört diskussioner och landat i att ur ett kommunövergripande perspektiv är det bra om vi har verksamheter i Klockaretorpet, som har tomma lokaler, som vi äger.

Lokaler som är lämpliga för just kontorsverksamhet.

De nuvarande lokalerna ligger på Trädgårdsgatan, nära Rådhuset.

De nya ligger i Klockaretorpets centrum, på Wilhelm Wibergs gata, mitt emot Idrottens hus och föreningslivet där.

– Det är bra för ett område att få mer kommunal verksamhet. Det har blivit som ett idrotts- och fritidskluster där, säger Åsa Byman Falck.

– Det är en del i en områdesutveckling. Det är också en del av ett uppdrag jag har: att minska på inhyrda lokaler och använda våra egna lokaler.

Olle Vikmång (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, talar också om att använda kommunens lediga lokaler och att se var flytten av kansliet kan bidra till en utveckling av området.

– Då har man sett Klockaretorpet och Klockaretorpets centrum som ett sånt ställe, säger han.

– Nu är kontoret mitt uppe i förberedelserna för hur flytten ska göras och hur man kan dra mest nytta av att kontoret flyttar till Klockaretorpet.

Han talar också om ett lyft för området, som nyligen fått ett lyft i och med Idrottens hus.

– Alla kommunens delar tjänar på att ha aktiva arbetsplatser i någon form av centrumbildning. Tittar vi på Klockaretorpet har det saknats där.

– Det är klart att det finns ju alltid för och nackdelar med att flytta ut verksamhet, säger Olle Vikmång.

Medan föreningslivet är spritt över hela stan och inte påverkas så mycket av lokaliseringen, ligger mycket av kulturverksamheten och andra kommunala förvaltningar som man samverkar mycket med centralt placerade.

Elsmari Julin är sedan mars i år chef för kultur- och fritidskontoret. På kansliet arbetar 15-20 personer.

– Det känns spännande och bra, säger Elsmari Julin om flytten som planeras till februari nästa år.

Avståndet till city kan man kompensera med smarta lösningar, som vassare IT-stöd, menar hon. Flytten till Klockaretorpet signalerar också att kommunen inte bara finns i centrala stan.

– Det har ett symbolvärde.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om