Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Flyttade från Skärblacka för att slippa lukten

NORRKÖPING
Lukten från Agroetanol fortsätter plåga Lindöborna. Företaget och länsstyrelsen hårdpepprades med frågor från dem på det informationsmöte som hölls på onsdagkvällen.

Från Skärblacka till Lindö. Anna-Karin Hellström berättade att hon vill kunna promenera i omgivningarna, men att det är omöjligt att undvika att plågas av stanken från Agroetanol. – Jag flyttade inte till Lindö för att känna den illalukt jag gör nu. Den är svår den här lukten, den är ett jätteproblem, säger hon.
FOTO: JANNE FORSBY

Från Skärblacka till Lindö. Anna-Karin Hellström berättade att hon vill kunna promenera i omgivningarna, men att det är omöjligt att undvika att plågas av stanken från Agroetanol. – Jag flyttade inte till Lindö för att känna den illalukt jag gör nu. Den är svår den här lukten, den är ett jätteproblem, säger hon. FOTO: JANNE FORSBY

Foto: Fotograf saknas!

Norrköping2003-04-10 00:00
Luktproblemen skulle ha varit lösta vid det här laget, men många Lindöbor vittnade om att de känt den förhatliga stanken senast i dagarna. Några löften om en stinkfri sommar kunde företaget inte lugna Lindöborna med.
- Vi jobbar för det, men skulle det lukta får jag äta upp det. Vi har ibland processtörningar och det kan hända i sommar också. Men vi ska göra allt vi kan för att ni ska slippa lunktproblem, säger Kenneth Werling, vd för Agroetanol.
Anna-Karin Hellström berättade att hon vill kunna promenera och gå ut i sin trädgård utan att känna lukten från fabriken.
- Jag har bott i Skärblacka och kände att jag aldrig ville bo i sådan illalukt igen. I Lindö har jag investerat i hus, trivs och brukade promenera varje dag. Jag flyttade inte till Lindö för att känna den illalukt jag gör nu. Den är svår den här lukten, den är ett jätteproblem. Jag kan inte ens dricka kaffe ute i trädgården när det luktar, säger hon.
Under mötet redovisade Agroetanol sin luktundersökning. Den visar att de boende i norra Lindö känne stanken ungefär 2 procent av tiden. För hela Lindö är siffran 1,5 procent.
Företaget presenterade även åtgärder mot luktproblemen som ska genomföras under den kommande tiden.
Företaget tillsatte i februari en luktpanel med tolv Lindöbor som ska rapporetera direkt till fabrikens kontrollrum när de störs av lukt. Genom rapporteringen hoppas Agroetanol kunna klarlägga vilka faktorer i produktionsprocessen som orsakar illalukten. Under den tid luktpanelen funnits har 38 rapporter kommit in under 44 dagar.
Det som orsakar illalukten är när kolväten bildas i torkning av olika restprodukter. Genom olika tekniska förändringar i produktionsprocessen hoppas företaget komma till rätta med luktproblemen. Det kan bli aktuellt med ett nytt, tredje reningssteg.
- Vi söker ytterligare dispens och genomför en rad åtgärder för att komma till rätta med problemet. Det är där vi står idag, säger Kenneth Werling.
- Skulle vi tvingas stänga fabriken totalt varje gång det blåser nodvästlig vind får vi ingen balans i fabriken. Jag är inte säker på att det över huvud taget är en lösning. I det läget får ägarna överväga att stänga fabriken, säger Kenneth Werling.
Lindöborna verkade allt annat än bedrövade när stängning kom på tal.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om