Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Flyktingmottagandet fungerar väl"

929 flyktingar kom till Norrköping 2013. 3 500 väntas till länet i år.Trots det finns det ingen handlingsplan eller flyktingsamordnare i kommunen.– Vi tar emot för många för att ha en flyktingsamordnare.

NORRKÖPING2014-02-21 10:51

Det säger Yvonne Thilander, chef för arbetsmarknadskontoret.

I många kommuner finns en flyktingsamordnare, som bland annat hjälper att lotsa de nya invånarna runt i samhället. Det fanns även i Norrköping fram till i december 2010. Tjänsten och pengarna till den försvann när staten tog över ansvaret för etableringen av nyanlända. Istället fördelades numera ansvaret för flyktingmottagandet ut på olika förvaltningar och nämnder.

– Vi befarde att det skulle bli problem men våra farhågor kom på skam. Det har faktiskt fungerat väl så här långt, säger Yvonne Thilander som ansvarar för delar av flyktingmottagandet.

Tufft för skolan

Hon anser även att mottagandet av de 928 personerna som, på egen initiativ, flyttade till Norrköping under förra året har fungerat bra även om det i höstas var väldigt tufft för skolan. Som Folkbladet berättat tidigare så kom 390 nyanlända grundskoleelever till Norrköping i fjol. När det gäller antalet nyanlända gymnasieelever så har det nästan tredubblats på två år.

Att mindre städer har flyktingsamordnare beror, enligt Thilander, på att de inte har så många personer att ta hand om. För Norrköping skulle det, menar hon, inte fungera med en flyktingsamordnare. Det är för många att ha koll på.

– För oss är det därför bäst att vi ser till att vi har en väl fungerande skola, en bostadssamordning och ett bra försörjningsstödskontor.

Ingen handlingsplan

Att inte kommunen har någon handlingsplan när det gäller att integrera de nyanlända i det svenska samhället förklarar hon så här:

– Det är staten/arbetsförmedlingen som har ansvaret för det som kallas etableringsplan, hur ska personen ska etablera sig i samhället, säger Yvonne Thilander.

Samhällsorientering

I den planen ska dock kommunen kunna erbjuda svenska för invandrare, SFI, och samhällsorientering.

– Samhällsorienteringen innebär att de nyanlända ska gå en kurs på tio tillfällen för att lära sig hur det svenska samhället fungerar och hur man på bästa sätt ska bli en del av det. Just den verksamheten har vi tillsammans med övriga kommuner i länet via Östsam.

Och det här fungerar, enligt Thilander, också väl.

Fakta:Etableringsersättning

ersättning som utgår till flyktingar, kvotflyktingar och skyddsbehövande med en etableringsplan hos Arbetsförmedlingen. Etableringsersättning utgår till den som fyllt 20 år men inte 65 år och som har uppehållstillstånd i Sverige. Ersättningens storlek är grundad på bedömningen av den nyanländes prestationsförmåga som kan vara 100, 75, 50 eller 25 %. Om prestationsförmågan bedöms understiga 25 % har den nyanlända inte rätt till etableringsersättning.

De som inte är berättigade till etableringsersättning eller inte klarar sig på den ersättning de får är hänvisade till försörjningsstöd.

Källa: www.ne.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om