Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Floristgymnasiet räddas

Det nedläggningshotade floristgymnasiet överlever. Från och med höstterminen 2013 tar landstinget över driften från kommunen.- Det känns väldigt viktigt att en av Sveriges finaste floristutbildningar får leva kvar, säger Julia Zetterstrand rektor på Himmelstalundsgymnasiet.

NORRKÖPING2012-06-21 04:59

Det var i mitten på maj som gymnasienämnden beslutade om att lägga ner floristutbildningen som drevs i regi av Kungsgårdsgymnasiet. Sökarantalet ansågs vara alldeles för lågt för att en fortsättning skulle kunna vara gångbar.

Men nu överlever utbildningen trots allt. Under våren har diskussioner skett mellan kommunen och landstinget och i måndags blev det klart att de senare övertar ansvaret för utbildningen som kommer att drivas av Himmelstalundsgymnasiet.

- Utbildningen är ju ett etablerat varumärke och det känns viktigt att den blir kvar, säger gymnasiets rektor Julia Zetterstrand.

En naturlig väg

Himmelstalundsområdet har man redan gymnasieinriktningar inom trädgård och djurvård.

- Det känns väldigt naturligt att det går den här vägen. När vi även får in floristutbildningen känns det som att vi blir kompletta, menar Zetterstrand.

- Det är fantastiskt kul att kunna ha verksamheterna under samma tak.

Ett mellanår

Till hösten kommer det dock inte att börja några nya floriststudenter. Övertagandet sker den förste juli 2013 och hösten det året är också det man nu siktar på som startpunkt.

- Nu blir det ett mellanår där vi får samla krafterna, men vuxenutbildningen kör som vanligt i höst, dit är det många sökande.

De som redan går på floristgymnasiet och ska börja årskurs två och tre till hösten ska dock gå kvar.

- Det är jätteviktigt att de får känna att de får vara kvar på sin skola.

Finns potential

Att det senast bara var ett fåtal sökande till utbildningen, vilket också var anledningen till att gymnasienämnden beslutade om dess nedläggning, är ingenting som skrämmer Zetterstrand.

- Vi är säkra på att det finns potential i den här utbildningen och nu kommer vi bland annat jobba med marknadsföring för att få tag i sökande.

Även från Kungsgårdsgymnasiet är man nöjda med uppgörelsen.

- Verkligen skönt att denna fantastiska skola får möjlighet att leva vidare med landstinget som huvudman, konstaterar rektorn Claes Göransson i ett pressmeddelande.

Förhandlingar kring personal- och lokalövertagande kommer att ske under hösten. Men initialt blir all personal kvar.

- Personalen blir kvar, de går över till landstinget. Både vi och personalen är riktigt positiva, säger Zetterstrand.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om