Flickor pressade av skönhetsideal
Var fjärde tjej känner press av medias skönhetsideal, visar en undersökning som gjorts av det regeringsfinansierade projektet Flicka som presenterades igår.- Jag upplever att utseendefixeringen ökat. Barnen och ungdomarna utsätts för en väldig press, säger Kersti Lind, kurator på Hagebyskolan.
Mindre än var åttonde flicka helt nöjd med sitt utseende och drygt 55 procent är ganska nöjda med sitt utseende.
Det visar en undersökning som gjorts på ungdomssajten Lunarstorm i samarbete med det statliga Flicka-projektet. Över 1700 barn- och ungdomar, mellan 11 och 16 år, svarade.
Färre pojkar
Var fjärde flicka känner sig pressad av mediernas skönhetsideal. Medan bara 8,6 procent av pojkarna känner sig pressade av idealen.
Men de siffrorna gör Hagebyskolans kurator Kersti Lind snarast positivt överraskad.
- Det är en känslig ålder och rent spontant hade jag trott siffran skulle vara högre, säger hon. Det visar att tre av fyra tjejer står emot skönhetsidealen.
Bara knappt 12 procent av flickorna är helt nöjda med sitt utseende. Drygt 55 procent är ganska nöjda med sitt utseende.
- Det handlar mycket om självbild, och den är ofta låg på grund av all press runt omkring. Har man en god självbild kan man stå emot grupp och tryckbilderna i massmedia, säger Kersti Lind.
Hon berättar att hela Hagebyskolan har infört livskunskap på skolschemat, bland annat för att stärka tjejernas självkänsla. Dessutom drar ett projektet Ellen igång på skolan för flickor i årskurs åtta, där frågor om sex, samlevnad, kropp och utseende tas upp.
Föräldrarna viktiga
Men inte bara skolan, utan även föräldrarna har en viktig roll att fylla för att stärks barnens självförtroende.
- När det gäller självförtroendebiten så kommer en stor del från föräldrarna. Det handlar om att låta barnet få känna sig uppmärksammat och älskat. Då klarar man rättså mycket, säger Kersti Lind.
En tydlig skillnad mellan könen i undersökningen är att flickorna påverkas mer än pojkarna av modetidningar, reklam samt film och tv.
- Trycket och kraven på barnen har ökat, och utseendefixeringen är större nu än för bara tio år sedan. Barn hinner knappt vara bra förrän de ska bli tonåringar. De utsätts för snabb information från tv och internet. Det vill till att kunna sålla och inse att jag duger som jag är, när trycket är så stort. Jag tycker barnen inte är så mediekritiska, de sväljer rätt mycket, säger Kersti Lind.
Under 2004 har Flicka-projektet bedrivit uppsökande verksamhet och nått mer än 50000 ungdomar i hela Sverige. Bland annat har självbild, ideal och identitet diskuterats.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!