Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Flera försök att lura sig in för att stjäla hos åldringar

Flera äldre i Norrköping har drabbats av fräcka stölder i sina hem.
Under olika förevändningar tar sig tjuvarna in hemmen.
Igår ringde det återigen på dörren hos två äldre kvinnor i Hageby.
- Det är fruktansvärt att de ger sig på gamla människor, säger en av dem till Folkbladet.

NORRKÖPING2004-12-20 06:00
Den 86-åriga kvinnan släppte aldrig in den för henne okända kvinna som vid lunchtid igår bad att få låna telefonen.
- Jag sa med detsamma att "nej, det får du inte" och smällde igen dörren, berättar 86-åringen.
För polisen är detta tillvägagångssätt välkänt. Under olika förevändningar tar sig de okända personerna in hemmen för att stjäla saker. Ibland handlar det om att de vill låna toaletten eller telefonen, få ett glas vatten, eller låna en penna och skriva en lapp till "en bekant i huset som inte var hemma".
- Mitt råd är framför allt att inte släppa in någon, man får inte vara så blåögd, säger Torbjörn Pettersson, vakthavande befäl vid polisen i Östergötland.
Den 86-åriga kvinnan förklarar att hon har blivit observant och försiktig sedan hon hört om tjuvarnas tillvägagångssätt.
- Man vågar knappt öppna dörren numera. Det är fruktansvärt att ge sig på gamla människor. Det är också sorgligt om det drabbar dem som verkligen kommit i nöd och behöver låna telefonen, säger 86-åringen. Men nästan alla har ju mobil numera så det är ju sällsynt att folk behöver låna telefonen.
- En person som verkligen är i nödsituation kommer inte helt lugnt och ber om att få låna telefonen, anser dock Torbjörn Pettersson.

"Larma polisen"
Den äldre kvinnan larmade aldrig polisen. Det gjorde däremot hennes kvinnliga granne som också fick besök. Denna gång var det ett par utanför dörren som bad att få ringa ett samtal.
Men istället för att låna ut telefonen berättade hon att hon skulle använda den själv - för att ringa polisen. Varpå paret omedelbart gav sig iväg.
Torbjörn Pettersson råder personer som drabbas av påringningar som de upplever misstänkta att kontakta polisen, även om det inte gått så långt att de själva har blivit bestulna.
- Jag tycker att man bör göra det. Vi kan ju vidta åtgärder som kan leda till att vi får fram vilka personerna är. De kan ha gjort sig skyldiga till många stölder, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om