Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fler under 15 drogtestas

Allt fler ungdomar under 15 år i Norrköping testas eftersom polisen misstänker att de är narkotikapåverkade.

Lasse Eriksson har under många år jobbat som polis, främst med ungdomar.

Lasse Eriksson har under många år jobbat som polis, främst med ungdomar.

Foto: Åsa Hanell

NORRKÖPING2018-10-22 07:00

Områdespolis Benjamin Prom i Norrköping tar ett stort ansvar för att minska problematiken med narkotika bland ungdomar och tillsammans med polisens ungdomssektion genomför man fler tester av ungdomar som man misstänker använder narkotika.

– Jag har suttit med när turlagen har sina utsättningar och ibland har jag bara lyssnat, men andra gånger har berättat hur vi på ungdomssektionen ser på problemen och det har resulterat i att områdespoliserna testat fler ungdomar och även de som är under 15 år, säger Lasse Eriksson, vid ungdomspolisen.

Det kan handla om att områdespoliserna ser en person som de misstänker, då kollas det upp om personen redan förekommer hos socialtjänsten med misstanke om missbruk. Då behöver ju inte han eller hon ”pinkas av” igen.

– Har man inbokade möten med Mini Moa behöver man inte ett pissprov till, säger Lasse Eriksson.

Men för den som är ny för polisen leder misstanken till att man tar kontakt med föräldrar, tar kontakt med soc och åklagare som då kan besluta om kroppsbesiktning.

– Vi gör det för vi tror att fler unga under 15 år än tidigare som ”röker på”, säger Lasse Eriksson.

Och det är något som visat sig stämma. Av de över 130 ungdomar som hittills testats i år var cirka 70 procent påverkade.

Polisen i stort har inte prioriterat narkotika, men det begås nästan inte ett enda brott utan att narkotika på ett eller annat sätt är inblandat. Därför jobbar nu områdespoliserna, plus ett 10-tal andra poliser, riktat mot ungdomar.

– Vid Söder Tull, som är Norrköpings svar på ”Plattan” i Stockholm, rör det sig hela tiden mycket folk och där är det lätt att köpa och sälja narkotika utan att upptäckas i vimlet, sommartid flyttar försäljningen till viss del över till Vasaparken, men att det bara skulle vara struliga ungdomar som missbrukar är en förlegad syn, säger Lasse Eriksson.

Han menar att många unga från väl fungerande hem under många år lyckas hålla sig under radarn.

– Det märker jag hela tiden, precis som det förvånar mig att fler har allt större mängder narkotika på sig, men det är väl för de är så säkra på att inte ertappas, säger Lasse Eriksson.

Narkotika är också många gånger inblandat på något sätt i de rån mot unga som är ett växande problem. Unga killar som rånar ännu yngre barn – så unga som i elvaårsåldern, på allt från mobiltelefoner till märkeskläder. Och där Lasse Eriksson tror att det finns ett stort mörkertal som inte vågar anmäla.

– Det är ett problem för oss att vuxna inte ser det som självklart att brott mot deras barn ska anmälas. Jag har stor förståelse för att man vill det bästa för sina barn, men jag önskar att fler anmälde istället för att förstärka rädslan hos barnen genom att ”låta dem slippa” komma och prata med oss, för det är ingen lösning, säger Lasse Eriksson.

Han förstår att både barnen och de vuxna skräms av de hot som framförs, men de som hotat har i regel hotat så många att de inte har koll på vilka.

– De har tappat kollen. Om dit barn skulle möta de här personerna på stan så skulle barnen säkert känna igen dem, men de skulle troligtvis inte bli igenkända. Om man inte står upp för rättssamhället kommer det bara att ske fler brott, säger Lasse Eriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om