Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fler svaga elever ändrar budgeten

Fler svaga elever som är i behov av hjälp gör nu att kommunen ska spara sju miljoner eller 300 kronor per elev på så kallad strukturersättning. Det står klart efter att utbildningsnämnden klubbat årets budget.

Foto: Jeppe Gustafsson/Corren

NORRKÖPING2015-02-26 06:30

Neddragning eller satsning? Det råder det delade meningar om beroende på vilken politiker du frågar.

– Visst önskar man alltid att det fanns mer pengar. Men det är helt enkelt så att vi har 2,4 miljarder kronor som vi ska fördela på bästa sätt, säger Olle Johansson (S), ordförande i utbildningsnämnden.

Den hetaste frågan i grundskolans och förskolans budget har varit strukturersättningen, det vill säga den ersättning som baseras på föräldrarnas utbildningsnivå. Där drar man nu ner sju miljoner kronor, från 117 till 110 miljoner kronor, vilket innebär 300 kronor mindre per elev. Orsaken är att kostnaderna för elever med särskilda behov, både handikappade och de som har språkliga problem, har rusat i höjden rejält de senaste åren. Från 120 miljoner kronor 2012 till 160 miljoner 2014.

– Det beror bland annat på att vi idag har möjlighet att ta emot fler handikappade barn i förskolorna och skolorna vilket är positivt, säger Olle Johansson.

Men Olle Johansson och utbildningsnämndens vice ordförande Fredrik Franzén (FP) ser ändå inte det här som en besparing utan menar att det i slutänden är en satsning.

– Vi satsar istället på riktade insatser som kommer skolorna till del, säger de.

Här nämns bland annat en IT-satsning som innebär att alla sjuor på Ektorpsskolan, Borgsmo och Djäknepark från och med i höst kommer att få en egen dator. I år kommer det att kosta 1,5 miljon men det ska utökas.

– Det var friskolorna som drog igång det här och vi måste ha en likvärdig skola, säger Olle Johansson och Fredrik Franzén.

Något som de är stolta över är också den miljon som satsas på arbetskläder till förskolans personal och de fyra extra miljonerna som ska gå till nyanlända elever mellan 0-20 år.

Bara under förra året kom det ungefär tusen nyanlända barn till Norrköping. Ur det perspektivet låter inte fyra miljoner kronor så mycket?

– Men det här är ju extra pengar utöver de andra. Det skulle till exempel räcka till att nyanställa åtta personer, säger Olle Johansson.

– Det här är i alla fall en bra väg framåt. Ju tidigare vi kan fånga upp de här barnen desto bättre, säger Fredrik Franzén.

Utbildningsnämnden har också avsatt 3,5 miljoner kronor på så kallade förste-lärare.

– Vi börjar med att anställa fyra förste-lärare som ska finnas ute på våra grundskolor som hjälp och stöd, säger Johansson.

Fredrik Franzén framhåller att de höjda lärarlönerna som planeras inte ingår i utbildningsnämndens budget.

Nya satsningar: (Tkr) Nedragningar:

Ett axplock ur budgeten

IT: 1500 (Elevdatorer)

Arbetskläder förskola: 1000

Förste-lärare: 3475

SYV-samordnare: 400

Kolmårdens djurpark: 600

Lässatsning, förskola: 1000

Mattesatsning tidig ålder: 1000

Riktade insatser nyanlända: 4000

Minskad strukturersättning (300 kr/barn): 7000

Internkommunal ersättning: 2000

Gemensamma adm kostn: 1000

Kvalitetssatsning utbildning: 4000

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om