Men då handlar det inte om ”jobbsatsningen”, som riktar sig till nyutexade socionomer, utan om att man söker personer med erfarenhet av branschen. Jobbsatsningen blev möjlig då kommunen förra året fick tillbaka 52 miljoner kronor för tidigare inbetalda försäkringspremier, så kallade ”afa-pengar”. Genom dessa anställdes bland annat tio nyutexade socionomer som under ett år fått en gedigen introduktion innan de nu fått fullt ansvar. Ytterligare fem sådana tjänster har tillsatts hittills i år.
Tidigare år har myndighetskontoret barn och ungdom haft problem med stor personalomsättning bland socialsekreterarna. Genom att i stället ge dem en lugnare ingång i yrket, med en mentor som introducerar dem, så får socialsekreterarna en långsam inslussning i ansvaret. Därmed hoppas kommunen att socialsekreterarna ska stanna kvar i yrket. Socialdirektör Karl Gudmundsson kan se att introduktionen gett den effekt man önskat:
– Vårt läge har blivit betydligt bättre när det gäller personalomsättningen. Vi har sett att det inte är på samma sätt som det var förut. Därför valde vi att anställa fem på det sättet nu, säger han.
De fyra nya socialsekreterarna som nu ska anställas ska ha erfarenhet av branschen och kommer inte att få något introduktionsår. Karl Gudmundsson pratar om att myndighetskontoret barn och ungdom numera använder sig av en ”proaktiv rekrytering”, och klumpanställa socialsekreterare, vilket gynnar arbetsplatsen.
Läs mer om det i lördagstidningen, som även finns att köpa som E-tidning här på webben.