Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fler döda i bränder under förra året - många var äldre

Färre utryckningar totalt sett, men också en mörk trend vad gäller dödsbränder. Dessutom ökade antalet naturolyckor med det tredubbla. Det visar statistik över RTÖG:s insatser 2020.

"Man måste regelbundet förnya kunskapen hos personalen" säger Per Nisser, verksamhetschef på RTÖG.

"Man måste regelbundet förnya kunskapen hos personalen" säger Per Nisser, verksamhetschef på RTÖG.

Foto: Patrik Selsfors

Norrköping2021-02-20 14:00

Räddningstjänsten i Östra Götaland, RTÖG, ryckte ut 4 661 gånger förra året. Det är det lägsta antalet larm på fem år. Bland annat åkte de på färre utryckningar till bränder i byggnader, trafikolyckor och automatlarm.

– Vi har haft bättre kontakt med automatlarmsobjekten och pratat med dem och de har varit bättre på att åtgärda brister. Vi har också gjort hembesök och påmint om brandsäkerhet. Corona kan också ha dragit sitt strå till stacken. Många verksamheter som normalt är igång har varit stängda, säger Per Nisser, verksamhetschef på RTÖG.

Samtidigt finns en oroande trend bakom siffrorna. Antalet bränder och trafikolyckor som är stora och omfattande ökar och fyra personer dog i bränder under året, vilket är fler än på många år.

– De som drabbats värst är äldre som bor kvar hemma. Ofta bor de också en bit utanför stan. Där måste vi sätta in mer åtgärder för att hjälpa dem, säger Per Nisser.

För att göra det har RTÖG nyligen anställt en person som har uppdraget att jobba med i första hand brandsäkerhet hos äldre och riskutsatta personer. I första läget handlar det om att hitta de personerna och förstå vilken hjälp de behöver.

– Vi behöver någon som förstår hur kommunen fungerar. Det är kommunen som har kontakten med dem genom äldreomsorg, hemtjänst eller socialtjänst. Där är vi inte normalt och rör oss, utan det måste vi lära oss, säger Per Nisser.

Den största ökningen i antalet utryckningar under 2020 står kategorin naturolyckor för, där antalet har trefaldigats jämfört med 2019. 50 sådana utryckningar gjordes 2020, att jämföra med 16 året innan.

– Det handlar mycket om stormolyckor med nedfallna träd och skyltar. Men vi hade också en större insats i Valdemarsvik då havet höjde sig och det blev en stor översvämning. Det kommer från alla möjliga håll, både vatten och blåst.

De ökande naturolyckorna kopplas till klimatförändringarna och är något RTÖG är beredda på kommer att fortsätta.

Gör ni något för att hantera det?

– Efter översvämningen köpte vi in dubbelt så mycket barriärer som vi använde där nere. Vi är också med i många forum och arbetsgrupper som jobbar med det här inom kommuner och länsstyrelsen. Det är till exempel mycket kunskapsuppbyggnad inför sommaren vad gäller skogsbränder. Man måste regelbundet förnya kunskapen hos personalen, säger Per Nisser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!