Fjärrvärme till Jursla och Åby
NORRKÖPINGJursla och Åby får fjärrvärme från 1 oktober nästa år.Avtal om leveransen måste vara undertecknad med Sydkraft före 10 december i år för att klara tiden.
Kommunfullmäktige anslog på torsdagen 6,8 miljoner kronor till utbyggnaden av fjärrvärmenätet. Hyresbostäder och de kommunala fastigheterna ansluts från början. Driftkostnaderna minskar med drygt 1 miljon kronor om året då fjärrvärmen kommer.
Miljöpartiet var emot fjärrvärme.
Caroline Hedvall talade om en lokal småskalig lösning med biobränsle i form av pellets som bäst ur miljösynpunkt.
Cecilia Ambjörn (v) framhöll att fjärrvärme är den effektivaste värmeformen. Hon beklagade att fjärrvärmen i Norrköping inte helt baseras på biobränslen utan att kol, olja, gummidäck och träflis från utlandet används. Hon efterlyste bättre miljöpolicy från Sydkraft,
Lars-Göran Arvidsson (kd) fann det utmärkt att Jursla och Åby skulle få fjärrvärme.
- Det är bara att hoppas att villaägare ansluter sig successivt så vi får slut på eldande av olja och sur ved som förpestar luften i området.
Jörgen Rundgren (m) ansåg även han att fjärrvärme skulle bli en stor förbättring för de boende. Han menade att Sydkraft till större delen eldar med biobränslen i Händelöverket.
<b>Andra frågor</b>
För att möjliggöra utbyggnad med en fjärde pappersmaskin vid Braviken godkändes ett markbyte på cirka 56 hektar. Holmens bruk får köpa 56 hektar och den jordbrukare som förlorar marken får byta till sig annan motsvarande mark kommunen äger på Kvillingeslätten. Bengt Cete var emot affären då bra jordbruksmark inte bör ändras till industrimark.
Eva Andersson (s) påtalade att markområdet vid Braviken i kommunens översiktsplan är avsett för industriändamål och Jörgen Rundgren (m) framhöll att om inte jordbruksmark runt Norrköping får bebyggas kan aldrig Norrköping expandera.
En motion från Sören Månsson med flera om utredning av pendeltågstation i Kimstad bifölls.
Åke Sjöberg (m) har i en enkel fråga oroat sig för att gamla ortsnamn runtom Norrköping håller på att försvinna då verksamhet försvinner och postadresser täcker in större områden. Han ville veta om namnberedningen tänkt på detta.
Eva Andersson (s) svarade att bynamn och gårdsnamn ska bevaras vid namnsättning.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!