Filmade förhör kan spridas på internet
NORRKÖPING: En försöksverksamhet där alla förhör under en rättegång ska videofilmas startar den 1 december i år vid Norrköpings tingsrätt och andra domstolar som hör till Göta hovrätt. Filmerna ska sekretessbeläggas, men parterna i målet har rätt att ta del av dem. Det finns en risk att filmerna hamnar på internet, medger lagman Lars Dahlstedt i Norrköping.
- Syftet är att minska kostnaderna för inställelse i hovrätten, för parterna och vittnen.
Istället för att de ska behöva åka till hovrätten och delta i nya förhör där, ska man videobanda de förhör som görs i tingsrätten.
- Avgörandet ska grundas på materialet i den första instansen, tingsrätten, säger Lars Dahlstedt.
FÖ: Är det bara en kostnadsfråga?
- Kostnad och omak. Det är jobbigt för parter och vittnen att dra om allt en gång till. Många upplever det som jättejobbigt.
- För att åstadkomma det här måste vi spela in de förhör vi spelar in med ljud idag också med bild, säger Lars Dahlstedt.
Det är t ex förhör med målsägande, tilltalade och vittnen under en brottmålsrättegång.
- Det är gigantisk teknisk installation. Varje tingssal i hela Sverige ska förses med kameror.
Försöksområde
Det sker med digital teknik. Samtidigt digitaliserar man även ljudupptagningen, vilken idag sker med föråldrade bandspelare.
Domstolsverket har velat ha ett försöksområde för att se om tekniken fungerar, något som justitiedepartementet och regeringen sagt ja till.
- Man kommer att lämna in en proposition till riksdagen i höst. Riksdagen ska klubba ett beslut i oktober-november, säger Lars Dahlstedt.
- Man har valt ut Göta hovrätt och flera av de domstolar som hör till Göta hovrätt. Vi hör dit. Vi är alltså med på tåget.
- Man kommer enligt planeringen att starta i förtid, den 1 december i år.
Redan pågår förberedelser med kabeldragningar och utbildning för personalen.
FÖ: Hur ser du på det här?
- Man får börja med fördelarna. Det är en stor fördel för parterna, framför allt för vittnen och målsäganden som slipper köra rättegången i repris. Nackdelen är att hovrätten får ett något sämre underlag, de har ingen möjlighet att ställa kompletterande frågor.
Hovrätten kan i och för sig besluta om omförhör ska göras, men huvudregeln blir att inte göra det, säger Dahlstedt.
Parterna kan begära ut
FÖ: Finns det någon risk för rättssäkerheten?
- Man får hoppas att de utnyttjar möjligheten till omförhör. Man får titta lite på vilken typ av mål det är, säger Lars Dahlstedt. Vi vet väldigt lite om hur det här kommer att falla ut.
FÖ: Finns det risk för att videofilmerna sprids på nätet?
- Man har infört en ny sekretessbestämmelse. Idag har man rätt att få ut kopior av ljudband. Men man har lagt en sekretessbestämmelse på bilder. Man ska inte kunna begära ut kopior på filmerna, bara ljud.
Men det finns ett problem, medger Lars Dahlstedt, och det är parternas rätt att ta del av hela materialet, s k partsinsyn, t ex inför en förhandling i nästa instans.
- De ska ha rätt att ta del av allt material som finns i målet.
Risk hamnar på internet
Lagstiftningen är inte tydligt när det gäller hur domstolarna ska hantera videofilmerna och om någon part begär ut en kopia av en sådan.
- Det är en öppen fråga, säger Lars Dahlstedt.
- En variant är att man får komma till domstolen och ta del av kopian på plats där.
Annars, säger Lars Dahlstedt, är risken stor att kopian kan hamna på internet, något han absolut vill undvika.
Enligt Dahlstedt är upp till varje domstol att besluta hur man ska göra.
- Vi kommer nog att välja att parter som vill ta del av materialet får komma hit och titta på det.
- Vi får prata ihop oss så vi får en gemensam linje, så det inte blir en tolkning i Norrköping och en i Jönköping, säger Lars Dahlstedt.
De domstolar som berörs är, förutom Norrköping, Linköping, Jönköping, Växjö, Kalmar, Eksjö och Örebro.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!