Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fick stroke på boende

Personalen på boendet trodde att mannen i 60-årsåldern var full. Men två dagar senare visade det sig att han hade fått en stroke. Händelsen är nu anmäld, enligt lex Sarah.

Sov. Personalen på beondet för män med missbruk trodde att han sov. Efter två dagar tillkallades ambulans - mannen i 60-årsåldern hade fått en stroke.

Sov. Personalen på beondet för män med missbruk trodde att han sov. Efter två dagar tillkallades ambulans - mannen i 60-årsåldern hade fått en stroke.

Foto: CHRISTINE OLSSON / SCANPIX

NORRKÖPING2015-03-18 22:00

Mannen som är född på 1950-talet och som haft ett långvarigt alkoholmissbruk har sedan årsskiftet bott i en lägenhet på BoA-gården – ett av socialkontorets boenden där bostadslösa vuxna män får bo, utan krav på nykterhet och drogfrihet.

Söndagen den 8 februari i år fann personalen mannen liggande i sin säng, där han låg och snarkade. De trodde att han sov och att han var påverkad av alkohol.

– Därför lät de mannen ligga kvar i sängen utan någon åtgärd, men personalen fortsatte att titta till honom morgon och kväll. Dessutom fick han extra tillsyn på natten, säger Maria Torgersen, verksamhetschef på socialkontorets vuxenenhet.

– Man gjorde alla de dagliga rutiner som vi ska göra men vi kan ha missbedömt det här, fortsätter Torgersen.

Två dagar senare, tisdagen den 10 februari upptäckte personalen att mannens tillstånd hade försämrats. Ambulans tillkallades. På sjukhuset framkom det att mannen hade fått en stroke.

– Det är oklart när stroken inträffade, det kan inte vården avgöra, säger Torgersen och framhåller att det är möjligt att han fick stroken strax innan personalen kom, den 10:e.

Mannen är långt ifrån återställd men är informerad om att en utredning enligt lex Sarah har genomförts, och att händelsen nu anmäls till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Även hans anhöriga är informerade om situationen, enligt verksamhetschefen.

Kan han gå och prata?

– Nej, jag kan inte säga hur det är med honom för dagen men han kunde i alla fall inte det när han vaknade. Jag tror inte man vet hur det kommer bli med honom i fortsättningen, säger Maria Torgersen.

Direkt efter händelsen påbörjade socialkontoret en intern utredning.

– Mannen, som bor på ett boende för män med missbruksproblem fick inte tillräckligt med stöd och tillsyn, konstaterar socialnämnden som utrett fallet och som därför anmäler händelsen till IVO, enligt lex Sarah.

Samtidigt har kommunens personalkontor påbörjat en arbetsrättslig utredning för att se om personalen har brustit i sina åtaganden. Och man kommer också att se över arbetssättet på enheten

– Vi har bland annat diskuterat våra rutiner i samband med det här, säger Maria Torgersen.

BoA-gården

Socialkontoret driver ett flertal olika boenden, bland annat BoA-gården som erbjuder egen bostad med långsiktigt levnadsstöd utan krav på nykterhet och drogfrihet.

Målgruppen här är bostadslösa vuxna män från 25 år och uppåt med långvarigt, omfattande, pågående missbruks- och beroendeproblem och som inte kan få en egen bostad på den ordinarie bostadsmarknaden. Boendet tar också emot missbrukare med psykiatriska diagnoser.

Källa: Norrköpings kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om