Fick inte operera Arpads brutna ben
I Norrköping står operationspersonal och läkare redo för operation. Ändå tvingas Arpad Pozson vänta hemma med ett brutet hälben. I tisdags bedömde läkare på akuten på Vrinnevisjukhuset att hälen behövde opereras med så kort väntetid som möjligt. Men i Linköping skickade man istället hem honom utan att ens ha tittat foten.
Operationslaget som arbetar natt på Vrinnevisjukhuset har både tid och möjlighet att operera mer än vad de får göra idag. Från vänster Christer Timvik operationsskötare, Katarina Sundström undersköterska, Peter Andersson narkosskötare och Gunnar Alberth narkosläkare och medicinskt ansvarig på anestesi och operationsavdelningen. FOTO: ROBERT SVENSSON
Foto:
- Det är oerhört frustrerande att höra om allt som behöver göras när vi går här och kan göra så mycket mer än vad vi får göra idag, säger Gunnar Alberth, narkosläkare och medicinskt ansvarig på anestesi och operationsavdelningen på Vrinnevisjukhuset.
På kvällstid får operationslaget bara ta emot de kirurgpatienter som ligger inlagda på någon avdelning, alla akuta fall åker nattetid till Linköping. Det är en följd av landstingets besparingar som började gälla den förste mars.
Gipsade foten
Det var i måndags som Arpad Pozson var med på en avslutningsmatch med sin 10-årige sons basketlag och slog i hälen så illa att det uppstod ett brott på hälbenet. På akuten i Norrköping gjorde man bedömningen att frakturen inte behövde opereras utan gipsade foten. Men ett dygn senare hade Arpad Pozson så ont att han åter uppsökte akuten i Norrköping.
- Vi tog bort gipset och konstaterade att hälbenet ändrat läge i gipset. Hälsenan hade dragit upp frakturen och benet började bukta ut så att det fanns risk för att skinnet skulle gå sönder, berättar Anders Starkhammar, överläkare på ortopedkliniken i Norrköping.
I tisdags kväll gjorde han bedömningen att benbiten som dragits upp av hälsenan borde flyttas in och skruvas fast vid en operaration med så kort väntetid som möjligt. Arpad Pozson skickades till Linköping samma kväll och blev meddelad att operationen skulle ske nästa dag.
- Men vid lunchtid sa en sköterska att jag skulle hem på permission, berättar Arpad Pozson och skakar på huvudet.
- Tala om att jag blev förvånad. Då hade ju inte ens någon läkare tittat på foten, fortsätter han.
Mycket upprörd
Arpad Pozsons före detta fru Anki Pozson arbetar som röntgenläkare på Vrinnevisjukhuset och var i onsdags mycket upprörd över hur Arpad blivit behandlad.
- Det här är politiskt vansinne. Hur kan han få vänta på operation när det finns kompetent personal i Norrköping och resurser för att genomföra operationen här långt innan fredag. Och vad händer om det på fredag kommer in ytterligare akuta fall som behöver gå före Arpad, frågar hon.
Ovanlig fraktur
Hälbensfrakturen är lite ovanlig och känslig. Att vänta med en operation kan leda till att blåsor uppstår på hälen och att skinnet går sönder så att det blir ett öppet sår. Det ökar risken för en infektion som skulle leda till att en operation måste skjutas upp.
Håkan Gauffin arbetade i onsdags som jourläkare i Linköping och hade minst åtta patienter att operera före Arpad Pozson. Han är kritisk till att Arpad fått vänta med en sådan fraktur.
- Det är vansinnigt att resurserna inte utnyttjas. Dessutom borde inte patienten ha skickats hem med den skadan, säger han och bekräftar att läkaren som gick ronden på morgonen inte tittade på Arpads häl.
- Jag tycker att han i väntan på operation borde fått stanna kvar på sjukhuset. I annat fall borde man ha tittat på foten för att konstatera att det skulle fungera hemma. Som det är nu har man ingen koll på hur skadan ser ut, förklarar Håkan Gauffin.