I en interpellation till kommunfullmäktige skriver Sandra Isaksson att jämställd snöröjning införts i kommuner som Karlskoga, Karlstad, Botkyrka och Umeå. I Stockholm införs det från och med nästa vinter.
Traditionell snöröjning prioriterar större vägar först och avslutar med gång- och cykelvägar och busshållplatser. Enligt Isaksson är det väl känt att kvinnor i högre utsträckning transporterar sig med cykel eller kollektivtrafik, medan män i högre utsträckning åker bil.
– I dag snöröjs det ofta enligt gamla rutiner. De som rör sig till fots, på cykel och med barnvagn är oftast kvinnor - män åker oftare bil, säger Sandra Isaksson.
– Traditionellt har man prioriterat större vägar och ut till större arbetsplatser.
– En normalbyggd bil tar sig fram i någon decimeter snö utan några större problem, medan det är svårare att pulsa med en barnvagn eller med cykel.
Sandra Isaksson pekar på att kostnaderna för halkolyckor är fyra gånger högre än kostnaderna för vinterväghållning, och att de flesta singelolyckorna vid vinterväglag i stadstrafik sker bland gång- och cykeltrafikanter.
– Det finns därför pengar att spara på att prioritera fotgängare och cyklister, menar Sandra Isaksson.
Genom att omarbeta i vilken ordning snöröjningen genomförs kan kommunens resurser fördelas mer jämställt och tillgängligheten öka, menar Fi.
Hur ser det ut i Norrköping? Kommer jämställd snöröjning att appliceras i Norrköpings kommun från och med nästa vinter? undrar Sandra Isaksson.