Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Femton år med Kunskap

Kunskapsskolan har 36 skolor runt om i Sverige. Att företaget samlade sina dryga 1000 medarbetare just i Norrköping för att fira 15-årsjubileum beror i hög grad på Torbjörn Bindekrans och Birgitta Ericsson.

Värvades från Navestadsskolan. Torbjörn Bindekrans och Birgitta Ericsson (2 och 3 från vänster) har varit med sedan första början.

Värvades från Navestadsskolan. Torbjörn Bindekrans och Birgitta Ericsson (2 och 3 från vänster) har varit med sedan första början.

Foto: Viktor Westin

Norrköping2015-08-15 12:00

Kunskapsskolan startade fyra skolor år 2000. En av dessa skolor var företagets grundskola i Norrköping. Torbjörn Bindekrans och Birgitta Ericsson hade mot slutet av 1990-talet blivit kända som ett "radarpar i skolutveckling" på Navestadsskolan i Norrköping.

– Jag var på Ica Maxi och handlade när telefonen ringde. En kvinna som presenterade sig som Gill från Kunskapsskolan frågade om jag ville vara med och starta en ny skola, berättar Torbjörn Bindekrans för Folkbladet.

Enligt Birgitta Ericsson fanns det mycket utvecklingskraft på Navestadsskolan.

– Det var många av kollegorna på skolan som var mycket skickliga och pådrivande och ledningen gav oss svängrum att utvecklas. Jag är mycket tacksam för att jag fick arbeta som lärare i den miljön. Det gav mig kraft och intresse att ta nya steg, säger Birgitta Ericsson.

Torbjörn och Birgitta rekryterades till Kunskapsskolan. De hade huvudansvaret för att skapa det nya utbildningsföretagets pedagogiska modell. Från scenen på Louis de Geer fick de båda förklara hur de tillsammans med de nya kollegorna drog upp linjerna för en utbildningsmodell där "eleven står i centrum".

– Det kanske låter som en floskel i dag. Men då för 15 år sedan när vi startade varje skolår med att noga ta reda på vilka kunskaper som varje elev hade med sig in till skolan så gjorde vi verkligen skillnad, säger Torbjörn Bindekrans.

Idag arbetar Torbjörn som vice vd i Kunskapsskolan medan Birgitta arbetar med den internationella expansionen.

– Kunskapsskolan har nu skolor i bland annat Storbritannien och Indien och vi har så gott som varje vecka besök från politiker och pedagoger från ett stort antal länder som vill skapa samarbeten av olika slag, berättar Birgitta Ericsson.

Peje Emilsson har många järn i elden. Hans konsultföretag Kreab är stort, globalt och välkänt. Att starta ett skolföretag har dock alltid legat där och "kluckat i bakhuvudet".

– Jag blev mobbad i min skola. Efter mycket krångel och besvär från mina föräldrar fick jag till slut rätt att byta skola för att slippa mina förtryckare. När friskolereformen och det fria skolvalet kom så såg jag chansen att skapa en skola som byggs på kunskap och där varje elev kan skaffa sig kunskaperna i sin egen takt, sa Peje Emilsson på Louis de Geer.

Widar Andersson var med på ett hörn här och där när Kunskapsskolan startade år 2000. Widar har bland annat skrivit boken "I egen takt" om Kunskapsskolans pedagogik. Boken kom ut i början av 2000-talet. Widar Andersson var även ordförande i Friskolornas Riksförbund när Kunskapsskolans första vd Anders Hultin arbetade som kanslichef på Friskoleförbundet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om