Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fem M-förslag för bättre integration

Motprestation för försörjningsstöd, bort med närhetsprincipen i val av skola och krav på att barnen ska vara med i en förening.

Bättre integration. Det handlar både om morot och krav, säger Pär Linderoth, som leder Moderaternas nya integrationsgrupp.

Bättre integration. Det handlar både om morot och krav, säger Pär Linderoth, som leder Moderaternas nya integrationsgrupp.

Foto: Mikael Strand

NORRKÖPING2015-09-24 15:30

Inför den stundande budgetdebatten i kommunen lägger Moderaterna fram totalt fem skarpa förslag för bättre integration i Norrköping.

– Det handlar både om morot och krav, säger Pär Linderoth, som leder Moderaternas nya integrationsgrupp.

Han är ledamot i kommunfullmäktige och präst i S:t Johannes församling, med mycket kontakt med invandrartäta områden som Hageby och Navestad.

Oppositionsrådet Sophia Jarl betonar vikten av att som kommunpolitiker tala om dels det positiva med invandringen men också om vad kommunen behöver för hjälp och stöd, och vad de faktiska kostnaderna är för att få fler människor att arbeta och komma in i det svenska samhället.

– Det handlar om en realistisk integrationspolitik och migrationspolitik, säger Pär Linderoth.

Det första förslaget är krav på motprestation för försörjningsstöd, vilket spiller över på integrationen.

3 000 hushåll i Norrköping får försörjningsstöd.

– Det ökar mest i familjer med utländsk härkomst, säger Sophia Jarl.

Anhöriginvandringen är en del av det, enligt Jarl. Kravet för att kunna ta hit anhöriga är att man har en inkomst på 13 000 kronor i månaden, vilket inte räcker särskilt långt, säger hon.

En motprestation för försörjningsstöd skulle vara att man fungerar som brobyggare, en extra resurs, i skolan eller äldrevården.

– Vi vill att människor ska komma ut och träffa andra och finnas i sociala sammanhang, säger Sophia Jarl.

Moderaterna vill också att det ska vara krav på att barn till föräldrar med etableringspeng ska delta aktivt i en förening i Norrköping. Föreningar som visar lyckade integrationsprojekt ska premieras när det gäller fördelning av föreningsbidrag.

Pär Linderoth talar om att förebygga främlingsfientlighet och oförståelse - från båda håll.

– Jag ser det tydligt i mitt arbete, hur segregerat Norrköping är, säger Linderoth.

Moderaterna vill också ta bort närhetsprincipen när det gäller val av skola för barn som är i etableringsfasen.

– Vi vill att de ska placeras på den skola där de har bäst möjlighet att integreras, säger Sophia Jarl.

Andra förslag är att knyta den enskilda etableringspengen i skolan till varje enskild elevs behov, i stället för att den ska hamna i en allmän pott, och att den sociala investeringsfonden ska användas för projektanställningar i kommunen för nyanlända, ett instegsjobb för dem med högre utbildning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om