Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Färre tandläkare - då får folktandvården tänka om

NORRKÖPING
Folktandvården tänker om.
Folktandvården måste förändra då antalet tandläkare blir allt färre.
För patienterna betyder det längre väntetider. Insatserna riktas mot personer med dålig tandhälsa.
Personer med bra tandhälsa får vänta längre på undersökning.

Fram till 2010 kommer antalet tandläkare att minska med ytterligare ett 1000-tal Och det mot bakgrund av det folktandvården måste börja tänka i andra banor.
FOTO: PRESSENS BILD

Fram till 2010 kommer antalet tandläkare att minska med ytterligare ett 1000-tal Och det mot bakgrund av det folktandvården måste börja tänka i andra banor. FOTO: PRESSENS BILD

Foto:

Norrköping2002-01-31 00:00
Problemet finns i hela landet.
Under 90-talet har antalet tandläkare minskat med 1 000.
Fram till 2010 sker en ytterligare minskning med 1 000 tandläkare.
- Med 6000 verksamma tandläkare mot 8 000 för tio år sedan är det omöjligt att driva samma tandvård som i dag, säger Östergötlands tandvårdsdirektör Raimo Pälvärinne.
Inom Folktandvården i Östergötland finns i dag 18 färre tandläkare än för några år sedan. Nästan var tionde distriktsläkaretjänst är obesatt.
Nio privattandläkare i Norrköping har slutat utan att någon efterträdare kommit.

<b>Inga nya</b>
Inga nyetableringar sker. När nya privattandläkare slår sig ner i Linköping eller Norrköping flyttar de in från andra orter, ofta från mindre platser i länet.
- Minskningen inom privattandvården ökar trycket på folktandvården, säger Pälvärinne. När en privattandläkare slutar och andra inte kan ta emot patienterna söker dessa sig till oss.

<b>Fler hygienister</b>
Folktandvården i Östergötland arbetar aktivt för att få länets invånare att teckna tandvårdsabonnemang. I abonnemanget ingår ett egenvårdspaket och rekommenderade intervaller mellan tandläkarbesöken beroende på hur tänderna ser ut. Personer med friska tänder får vänta längre mellan varje undersökning. Resurserna kan styras mot personer med sämre tandstatus och behov av tätare besök.
Tandhygienister kan i ökad grad själva få undersöka patienter. Landstinget betalar vidareutbildning för 21 tandsköterskor till hygienister. De läser på distans på Karlstads universitet. Studielönen är 12500 kronor i månaden. Folktandvården betalar även vissa andra kostnader för utbildningen på 80 poäng, bland annat kurslitteratur, resor och uppehälle i Karlstad tolv gånger under kurstiden.

<b>Rörlighet</b>
Folktandvården har ett par projekt igång för att från kliniker med god bemanning stötta dem som har brist. Det handlar om att personal från större kliniker tidvis arbetar på mindre.
- I Norrköpingsområdet har det här fungerat mycket bra, säger Pälvärinne. Vi har haft rörliga medarbetare placerade i Åby och Finspång exempelvis.
Inom Folktandvården finns ett internt bemanningsföretag kallat Resurscentrum.
- Det är vår enda möjlighet att klara tandvården på vissa kliniker i glesbygd dit vi inte klarar att nyrekrytera. I stället får vi upprätthålla vården genom vårt interna bemanningsföretag.

<b>Utbildning</b>
Pensionsavgångarna är stora de närmaste åren. Nyutbildade motsvarar inte avgången. Tandläkareutbildningen är fem år. För några år sedan drogs utbildningsplatserna ner.
Det tar några år innan fler utbildningsplatser kan ordnas. Minskningen blir 1 000 tandläkare den närmaste tioårsperioden oberoende av vilka insatser som görs.
Inget universitet har begärt att få utöka eller nystarta tandläkareutbildning. Tandläkare utbildas i Göteborg, Stockholm, Umeå och Malmö.
Hela Västeuropa ligger öppet som arbetsmarknad. Många väljer arbete utomlands. I dag arbetar omkring tio procent av tandläkare utbildade i Sverige utomlands. Särskilt lockar England och Norge.

<b>Nedläggningar </b>
Pälvärinne tror att flera tandvårdskliniker måste läggas ner inom några år. Särskilt illa ute är kliniker i närheten av Norrköping och Linköping.
- Än så länge diskuterar vi bara på tjänstemannaplanet. Politikerna har att avgöra. Jag kommer dock så småningom föreslå att ett antal mindre kliniker upphör och att en satsning sker på större. Om det inte finns tandläkare kan vi inte ha samma dimensionering som på 70-talet då det var gott om tandläkare.
- Nedläggningarna blir i närheten av storstäderna. Vi behåller kliniker där befolkningen skulle få långa resor till en större klinik.
Åby, Skärblacka, Kolmården, Vikbolandet, Söderköping och Finspång i Norrköpingsområdet kan vara hotade under perioden fram till 2010.

<span class=rub>Så ofta går vi till tandläkaren</span>
<span class=ing>NORRKÖPING
84 av 100 svenskar över 17 år går regelbundet till tandläkare. Men tidsintervallet är mer än ett år.
15 av 100 som avstår gör det av ekonomiska skäl.</span>

Det här visar en undersökning Tandläkarförbundet lät göra i höstas.
Undersökningen följer upp liknande kartläggningar 1994 och 1997.
Om regelbundenhet definieras som minst ett besök per år har andelen minskat från 71 till 58 procent från 1994. Kvinnor går oftare till tandläkare än män.
Fler än tidigare gör akuta besök. Ökningen är fem procent. Gruppen mellan 20-29 år är överrepresenterad.
De flesta som inte besöker tandläkare regelbundet uppger att de inte har vårdbehov.
De flesta är nöjda med sin tandhälsa, 78 av 100.
Besökare hos privattandläkare är mer nöjda med informationen än de som besöker folktandvården.
Flertalet är nöjda med behandlingen. De flesta missnöjda säger inget om detta till tandläkaren, ganska många byter bara tandläkare. Ungefär en femtedel gör ingenting.
Patienter hos privattandläkare är mer nöjda med behandlingen än patienter hos folktandvården. Kvinnor är i allmänhet mer nöjda än män.
Nästan ingen jämför kostnader mellan olika tandläkare.
Mer än hälften av patienterna får ingen information om priset före behandlingen.
64 av 100 menar att de inte kan betala mer för tandvård än i dag. Siffran är konstant från 1997 till 2001.
De flesta tittar dock inte på priset utan gör sina regelbundna tandläkaresök. En grupp avviker, 20-29-åringar. Inom den gruppen säger man att man mer sällan går till tandläkaren på grund av priset.
<B>Fakta/tandvård i länet</B>
Folktandvården i Östergötland har omkring 680 anställda, varav omkring 200 tandläkare och 400 tandsköterskor. Omräknat till heltidstjänster blir det drygt 600 anställda.
Folktandvården omsätter nära 350 miljoner kronor. Fyra procent av landstingets totala nettokostnad går till tandvård, det är drygt 200 miljoner kronor.
90 procent av barn och ungdomar samt 40 procent av vuxna östgötar väljer Folktandvården.
Barn och ungdomar till och med 19 års ålder har gratis tandvård. Epidemiologisk uppföljning av tandhälsan sker i åldrarna 3, 6, 12 och 19 år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om