Det är nyhetsbyrån Siren som med hjälp av Valmyndigheten gjort en genomgång av kvinnorepresentationen i Sveriges kommuner i reda siffror. Här går att utläsa att Norrköping har gått kräftgång vad gäller jämställdhet i antalet ledamöter. Efter valet 2010 var 43,5 procent av fullmäktigeledamöterna kvinnor, i mars 2015 har den siffran sjunkit till 38,8 procent.
Den socialdemokratiska representationen i Norrköping är dock relativt jämn, 48,3 procent av ledamöterna är kvinnor, eller i reda siffror 14 kvinnor och 15 män. Kikki Liljeblad (S) är kommunalråd sedan valet i september.
– I Socialdemokraterna har vi arbetat aktivt med varannan damernas sedan 1994 så jag tror att detta är ett resultat av det, inte minst vår valberedning arbetar aktivt för att ge en bred representation, inte bara vad gäller kön utan så att vi också får in till exempel unga och gamla och svenskfödda och invandrade, säger Kikki Liljeblad.
Nu är det inte så enkelt överhuvudtaget att få människor att engagera sig politiskt.
– Jag upplever att många oavsett kön som är i karriärsåldern tvekar inför politiska uppdrag, bedömer Kikki Liljeblad som betonar behovet av jämn könsfördelning.
– Vi kan inte nöja oss med det enkla "Det finns ju inga" utan arbeta aktivt, sedan är det ju jämställdhet inte bara en fråga om numerär utan också om hur vi bemöter varandra och vilka möjligheter vi har, det är viktigt att jobba med det också.
Hos Moderaterna i Norrköping är siffrorna för kvinnorepresentationen lägre: 28,6 procent. Sophia Jarl (M) är oppositionsråd sedan valet.
– Vi i Moderaterna är generellt emot kvotering men jag är övertygad om att om man tillsatte efter kompetens och kunnande skulle det vara betydligt fler kvinnor på olika poster, säger Sophia Jarl:
– Jag tycker ju egentligen att det här arbetet går för sakta men M har gjort ett fantastiskt arbete till exempel på riksplanet där Anna Kinberg-Batra och andra kvinnor kommit upp till toppen.
Sophia Jarl nämner Moderatkvinnorna, ett nätverk inom Moderaterna som stöttar kvinnor på olika sätt.
– Jag vet ju själv att man är utsatt som kvinna på höga poster, då är det viktigt att ha nätverkskontakter med andra kvinnor och få stöttning, säger Sophia Jarl som alltså inte i första hand ser kvotering som en lösning:
– Vad som framförallt behövs är att man är medveten inom organisationer att detta problem finns så man kan motverka det.
Om man så tittar på vd:ar i kommunala bolag i Norrköpings kommun ser det ändå sämre ut, av 16 chefer är tre kvinnor. Detta leder till procentsatsen 18,5 procent kvinnor i ledande ställning i bolagen, att jämföra med rikssnittet på 19,7 procent.