Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Färre dör av hjärtinfarkt - tack vare forskning

Sedan 2002 har antalet dödsfall på grund av akut hjärtinfarkt minskat med 40 procent i Östergötland.- Glädjande men inte oväntat, konstaterar Rose-Marie Pettersson, verksamhetschef på kardiologkliniken i Norrköping.

På Bowlinghallen i Vilbergen är alla glada att återse Åke Bjerselius. ”Jag är bara här en liten sväng och tittar till stället. Min hustru är chef nu, jag får inget göra. Hon och dottern har tagit befälet över mig”, säger han och ler.

På Bowlinghallen i Vilbergen är alla glada att återse Åke Bjerselius. ”Jag är bara här en liten sväng och tittar till stället. Min hustru är chef nu, jag får inget göra. Hon och dottern har tagit befälet över mig”, säger han och ler.

Foto: Forsby Jan

NORRKÖPING2013-04-04 05:44

Hjärt- och Lungfonden har genom analyser av Socialstyrelsens statistik kunnat presentera kraftigt sänkta siffror för så gott som hela landet. Under 2002 dog 682 personer av akut hjärtinfarkt i Östergötlands län - motsvarande siffra 2011 var 408 personer. En minskning med 40 procent. Då kan betänkas att befolkningen under samma period växte med cirka 20 000 invånare.

På Vrinnevisjukhusets kardiologklinik är nyheten förstås glädjande, men väcker inte förvåning.

- Utan att ha hunnit se undersökningen så låter det bra, men samtidigt inte helt oväntat, säger klinikchefen Rose-Marie Pettersson.

Forskning och snabbhet

Förklaringarna till den glädjande utvecklingen är flera, menar hon.

- Det är dels att man jobbar med förändrade och förbättrade metoder, där vissa insatser kan göras snabbare, men också forskningen bakom som har legat till grund för utvecklingen.

Snabbare behandling redan i ambulansen, blodfettssänkande statiner och så kallad ballongsprängning är alla exempel på raffinerade eller nytillkomna metoder tack vare forskning.

Snabb hjälp

Efter att ha varit uppe i kommunfullmäktiges talarstol i mars 2011 drabbades norrköpingsbon Åke Bjerselius av en kraftig hjärtinfarkt. När han efter hjärtstopp vaknade upp några timmar senare på Universitetssjukhuset i Linköping hade han redan legat på operationsbordet och genomgått en kranskärlsutvidgning. En insats som räddade livhanken.

- Just i mitt fall hade jag tur som var där jag var, omgiven av flera läkare som kom till min hjälp, minns han.

Engagerade sig

Åke, som är ett välbekant ansikte i Norrköping, är van att ha många järn i elden. Så när han återhämtade sig från operationen tog ett nytt engagemang vid - kampen mot hjärt- och kärlsjukdomarna.

- Jag gick med i Hjärt- och lungsjukas riksförbund, vi såg till att skaffa en hjärtstartare i bowlinghallen och jag höll föredrag på sjukhuset för akutpersonalen hur man upplever sånt här ur ett patientperspektiv, bland annat. Så jag försöker dra mitt strå till stacken.

Han ser också ökad kunskap som en stor bidragande orsak till att fler klarar sig idag.

- Forskningen går ju framåt enormt, till exempel när det gäller tekniken med ballongsprängning.

Fakta/Akut hjärtinfarkt
30 500 personer drabbas av hjärtinfarkt i Sverige varje år, av dem dör 8 500. Hjärtinfarkt är alltjämt den vanligaste dödsorsaken för både kvinnor och män i landet.I Norrköping sjönk antalet döda i akut hjärtinfarkt med 40 procent från 2002 till 2011. I procentuell jämförelse nådde Värmlands län störst minskning (minus 53 procent), medan Gotland stod för minst förändring (minus 3 procent). Östergötland hamnar i Hjärt- och Lungfondens sammanställning på den hälft av landets län som minskat mest.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om