Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Farligt med ett språk som ska lura oss"

En falsk intimitet i kontakten med myndigheter, och ett trivialiserande av språket i Fredrik Reinfeldts regeringsförklaring där han försöker framstå som vanlig genom att använda ord som "fikabordet" och "mattelyft".

Bengt Göransson talade om vikten av vilka ord vi använder.

Bengt Göransson talade om vikten av vilka ord vi använder.

Foto: Niclas Sandberg

NORRKÖPING2014-02-12 08:21

Det är viktigt vilka ord vi använder, menar den förre socialdemokratiske utbildnings- och kulturministern Bengt Göransson, 81.

På tisdagskvällen föreläste han i Laxholmskällaren på Arbetets museum, om hur det politiska språket förändras och nya begrepp dyker upp.

"Ingen jävla Berit"

Rubriken på föredraget var "Ingen jävla Berit!". Bakgrunden till det är ett rasande samtal från hans far som fått ett avslag från den sociala distriktsnämnden på sin önskan att få en lägenhet i ett servicehus.

"Hej Gustaf", inleddes svaret, där han fick veta att hans omsorgsbehov inte var tillräckligt stort.

"Hoppas du har förståelse för detta. Hälsningar Berit", avslutades brevet.

"Jag kräver att få svar av nämnden, inte av någon jävla Berit", skrek pappan i telefon.

"Nedlåtande sätt"

– Det är förnedrande att myndigheter och institutioner behandlar oss som byfånar. De tilltalar oss på ett nedlåtande sätt, istället för att respektera oss som de medborgare vi är. Det ska vi inte godta, säger Bengt Göransson.

– Den falska intimiteten breder ut sig.

Bengt Göransson lyfte också fram att politiker i dag säger sig företräda skattebetalarna, inte som förr medborgarna.

Skattebetalarnas intresse ligger bara hos den egna personen, de egna tjänsterna, att få ut de nyttigheter de betalat för, menar han.

– Medborgarbegreppet är vidare än så.

Frihet mot valfrihet

– Jag har också funderat över att begreppet frihet inte länge är så viktigt. Det är valfrihet som är det mest centrala. Det är inte samma sak. Valfriheten är rätten att välja ett sortiment som andra har tillhandahållit oss.

Han talade också om ett "kamouflagespråk" i det offentliga språket, där utförsäkring kallas "rehabiliteringskedja", läkarintyg blivit "medicinskt underlag", styrt av Försäkringskassan, och om det märkliga bildspråk som dyker upp hos dagens politiker, meningar som inte betyder något men som är späckade av signalord.

"Lurar oss"

– Det är farligt när vi får ett språk som ska förleda och lura oss. Bland det viktigaste vi vanliga människor kan göra i dag i demokratins samhälle är att återerövra ett betydelsebärande språk. Ett språk där orden står för det de verkligen innebär, säger Bengt Göransson.

Arrangörerna av föreläsningsserien Åsikten på Arbetets museum flaggade för att det nu efter flera år kan vara slut med föreläsningar, på grund av brist på pengar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om