– Det känns jätteroligt, att vi kan öppna upp det här unika museet igen, efter många års stiltje, säger Anders Lindkvist, museipedagog hos Norrköpings kommun. Museet, som är Sveriges enda färgerimuseum och en del av Norrköpings Stadsmuseum, kommer att ha öppet varje dag mellan 26 juni och 11 augusti och en av veckans dagar kommer vi att servera en historisk lunch.
Hur är det möjligt rent ekonomiskt att hålla museet öppet igen?
– Vi har fått loss öronmärkta pengar för Färgargården från tidigare donationer i stiftelser, som vi nu använder till sommarens pilotprojekt för Färgargården. Med förhoppningen att det kommer att fortsätta och bli tradition även kommande somrar, om allt går bra.
Vad kommer då att hända i sommar?
– Ur färgeriets skorsten ska det förhoppningsvis komma rök och färgarmästaren spänner upp ett nyfärgat tyg. Borta vid strömmen skrubbar en piga mattor och snart kallar gårdsfolket till middagsmål.
– Färgargården blir med andra ord ett levande friluftsmuseum i sommar som tar dig tillbaka till 1800-talets mitt.
– Vi kommer även att ha dramatiserade visningar, guidningar och spännande hantverk och aktiviteter, säger Anders Lindkvist. Varje vecka öppnas också färgeriet upp vid två tillfällen, för att låta besökare prova på att färga. Utöver det kommer museet hålla i en veckoaktivitet med särskilt tema, exempelvis smide, rödfärgskokning, ryssoljebränning, skofettillverkning med mera.
Som ett extra arrangemang samlas i slutet av juli en skara färgentusiaster och textilhistoriker för att prova på att leva som på 1800-talet.