Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Färgaregården bjöd in till färggrannt skådespel

Den blomstertid nu kommer - och med den trädgårdsdagen vid Färgaregården. Det färggranna skådespelet behöll sitt grepp om åskådarna, trots regnskurar och snålblåst.

Camilla Jiremyrs betongskulpturer pryder många trädgårdar runtom Norrköping.

Camilla Jiremyrs betongskulpturer pryder många trädgårdar runtom Norrköping.

Foto: Sandberg Niclas

NORRKÖPING2011-05-30 03:00

I lördags invigdes sommaren på traditionellt vis med trädgårdsdagen på Färgaregården. Honung, surdegsbröd, rökt fisk, brända mandlar, tomatplantor, fröer och mängder av växter lockade tusentals besökare.

- Alla växters blad är hjärtformade innan de riktiga bladen kommer fram, förklarar Hans Lindström och stryker varligt över en liten gurkplantas första ljusgröna blad.

När Hans Lindström inte säljer plantor på trädgårdsdagen arbetar han som yrkesodlare på Lundsbo trädgård. Kundkretsen är restauranger med smak för det goda.

- Jag är noga med att bevara gamla goda sorter. Min zucchini kommer till exempel från Italien, säger Hans Lindström.

"Få är beredda att betala"
Att odla mat på ett hantverksmässigt sätt kräver mycket
arbete, berättar Hans Lindström.

- Det är få kunder som är beredda att betala vad det egentligen kostar. Men det är också få människor som vet om att grönsakerna de köper i större mataffärer skördats av illegala invandrare som arbetar under slavliknande förhållanden, förklarar han.

Betongskulptören Camilla Jiremyrs trädgårdskonstverk var en uppskattad attraktion.

- Jag använder silikonformar, loppisfynd, gamla stövlar, virkade dukar och godisformar - det går att gjuta i allt. Fantasin är min enda begränsning, ler Camilla och visar upp de mest makalösa betongfigurer.

"Fattades"
- Här har jag gjort en ljusstake av en gammal petflaska. Men ska man ha skulpturerna inomhus rekommenderar jag att man smörjer in dem i olja och sätter möbeltassar under, säger hon.

Anette Andersson från Boxholm, passade på att låta smeden Lennart Larsson smida en gjutjärnshållare till ett fågelbad.

- Jag köpte badet i förra veckan. Men när jag kom hem upptäckte jag att det fattades något att hänga upp det i. Jag kom hit i dag för att se om jag kunde hitta något som passade. Men att jag själv skulle få möjligheten att designa medan en smed hamrar till ett smärre konstverk - det var över förväntan, konstaterar Anette Andersson belåtet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om