NORRKÖPING
Så säger Per Frankelius, 51, från Norrköping, sedan det står klart att han blir invald i den här akademien. Den 28 januari kommer han att få ta emot sitt ledamotsbrev i Blå Hallen i Stockholms stadshus, samma lokal som där Nobelfesten hålls.
– Synd bara, att min far Göran, som var lärare här i Norrköping och även växte upp på ett lantbruk i närheten av Stegeborg och sedan drev gården här i Hollstad, hunnit gå bort och inte får vara med och glädjas med mig, åt den här utnämningen. För det var ju genom honom, som jag blev intresserad av den gröna sektorn i vårt samhälle.
Är du uppvuxen i Norrköping?
– Ja, här gick jag först på Klingsborgsskolan och sedan på Ebersteinska, där jag läste fyraårig teknisk med inriktning kemi.
Vad jobbar du med till vardags?
– Jag är lärare och forskare på Linköpings universitet, där jag undervisar elever i företagsekonomi och särskilt marknadsföring. Jag arbetar även i forskningsprojektet Grönovation.
Hur känner du inför festligheten i Blå Hallen i Stockholm?
– Såna här sammankomster, där man dessutom ska ha frack, är inget jag är van vid precis, ler Per Frankelius. Men givetvis känns det mycket hedrande att få komma med i den här akademien och det är roligt att en liten bondson från Norrköping, lyckas hanka sig fram och göra forskning som blir uppmärksammad på det här sättet.
– Men, säger Per Frankelius, det är inte bara en ära, utan man får också ett uppdrag att göra nytta för akademien och det är jag beredd att göra.
Något speciellt uppdrag du vill ta tag i?
– Ja, det handlar bland annat om att vi är så otroligt mycket människor på jorden idag, som vill äta allsidig mat, inte bara ris. Kombination av stor befolkningsutveckling och matvaneförändring, skapar ett behov som handlar om att ungefär 70 procent mer mat ska tas fram om bara 30 år. Det här problemet har ingen någon lösning på idag, särskilt inte om det dessutom ska ske miljövänligt.
– Risken är förstås att maten kommer att bli mycket dyrare, vilket kommer att drabba fattiga länder och medföra ännu större flyktingströmmar, krig och terror. Det här menar FN och EU, så med tanke på det, är det ännu viktigare att få fram metoder för att få fram en bättre livsmedelsförsörjning i världen.
Vad handlar din forskning på universitetet om?
- Om innovationer i framförallt lantbrukssektorn. Och innovationer är när något principiellt nytt, som till exempel en lantbruksuppfinning, utvecklas och att bonden börjar använda den här uppfinningen. Genom att uppfinningen kommer i användning har uppfinningen vunnit insteg i vårt samhälle.
- Så kombinationen av att något principiellt nytt utvecklas och kommer i användning, det är en innovation.
Tilläggas kan att ännu en östgöte, förra miljöministern Lena Ek, Valdemarsvik, kommer att väljas in i akademien samtidigt som Per Frankelius.