Får han fira jul och nyår i Afghanistan?
NORRKÖPING- Det kan bli så att vi får fira jul och nyår i Afghanistan.Det säger Ruben Ahlvin från Migrationsverket i Norrköping, som ingår i den 14-mannatrupp från verket, som står beredd att åka till Afghanistan på FN-uppdrag för att hjälpa till med flyktingfrågan.
Jag och 13 andra anställda på Migrationsverket står beredda att åka Afghanistan och hjälpa till med flyktingproblemen, så fort FN så önskar, förklarar Ruben Ahlvin, flyktingsamordnare på Migrationsverket i Norrköping. FOTO: ROBRT SVENSSON
Foto:
- FN-organet UNHCR kom nyligen med en förfrågan om vi kan tänka oss att tillbringa jul och nyår i Afghanistan om situationen så kräver och det har jag sagt att vi är beredda på.
<b>Oklart och osäkert</b>
- Men situationen idag är oklar och osäker och den har blivit helt annorlunda de senaste 10 dagarna. Tidigare var det tänkt att vi framförallt skulle registrera flyktingarna i lägren, men nu kommer det mer att handla om att hjälpa afghaner att kunna återvända till sitt hemland igen.
- Och då troligen i första skedet till olika flyktingläger, i avvaktan på att landet byggs upp igen och de kan återvända till de trakter som de har önskemål om, antingen det nu är deras gamla hemtrakt eller någon annan del. Och här räknar vi med att hjälpa till att administrera lägren, när det gäller bland annat transporter och tält, så att allt fungerar.
<B>? Så ni ska även in och arbeta i själva Afghanistan?</B>
- Det kan bli aktuellt att arbeta både inne i Afghanistan, men även i länderna runt omkring, bland annat i Pakistan och Iran, där det finns flyktingläger idag.
<B>? Men det är ju inte precis ofarligt att resa in i Afghanistan idag?</B>
- Nej, men personalen från Migrationsverket har mycket erfarenhet och rutin från tidigare uppdrag, bland annat i Västafrika och i Kosovo.
<B>? Men du måste väl känna en rädsla inför uppdraget?</B>
- Inte rädsla, men det gäller givetvis att vara mycket försiktig och undvika provokationer och vi kommer givetvis att försöka ha en hög säkerhetsmarginal hela tiden.
<B>? Var det svårt att få ihop 14 anställda till uppdraget i Afghanistan?</B>
- Nej, tvärtom, säger Ruben Ahlvin. Det var faktiskt uppåt 60 anställda som anmälde sitt intresse, varur vi nu valt ut 14 som får åka om och när vi får klarsignal från FN-organet UNHCR, som ansvarar för hjälpinsatsen.
- Men själv kostnaden för vår insats, har den svenska regeringen lovat att stå för, som ytterligare ett flyktingbidrag.