Det var vid 15.30-tiden på fredagen som det ringde hemma hos Esa, 80 år, bosatt i centrala Norrköping.
– Någon ringde till mig och sa: "Hej, gissa vem det är?", berättar Esa.
– Jag sa "nej, jag vet inte", säger Esa och berättar att mannen upprepade frågan.
– Då sa jag att jag tyckte att jag kände igen rösten, att det är min kusin Seppo.
Nu hade bedragaren, som pratade finska, lyckats lura till sig information att spinna vidare på. "Gissa varifrån jag ringer?" var hans nästa fråga. Esa svarade med en stad i östra Finland, där hans riktiga kusin bor. Men bedragaren sa att han var i Norrköping, tillsammans med en ung familj som skulle köpa möbler, och frågade om Esa kunde hjälpa honom.
Bedragaren drog en detaljerad historia om att han var förkyld och att de stannat vid en bensinmack för att köpa en dricka så han kunde svälja sin antibiotikatablett, varpå den unga familjen råkat låsa bilen, med nycklarna och plånboken kvar inne i bilen.
De ska då ha ringt en bärgningsfirma, men bärgarna ville ha kontant betalning för att öppna bildörrarna, sa bedragaren som ville att Esa skulle betala de 400 kronor det kostade.
Eftersom han trodde att det var hans kusin sa han ja till det, och frågade vilken mack de var på och sa att han kunde ta sin bil och komma dit.
Nej, nej, du ska inte åka hit. Vi fixar det så att du ger kortkoden till mig, så kommer den unga familjen hem till dig i taxi och hämtar kortet, sa bedragaren som fick koden.
Men nu började Esa bli misstänksam, begärde att mannen skulle uppge personnummer och satte sedan stopp för alla kontakter när ingenting stämde. Bedragaren och hans kumpaner fick varken kort eller pengar.
Esa ringde banken och gjorde därefter en polisanmälan. Han är arg och besviken på sig själv för att han inte genomskådade bedrägeriförsöket tidigare och vill varna andra.
– Fega kräk, säger han om bedragarna.
Bedrägeriförsöket är ett klassiskt åldringsbrott som dyker upp då och då i landet, att någon låtsas vara ett barnbarn eller någon annan släkting. Polisen har inga uppgifter om att någon ägnar sig intensivt åt det här just nu i Östergötland, men presstalesman Fredrik Kliman drar sig till minnes ett liknande fall i Linköping tidigare i år, då just en finsktalande man ringde en äldre man med finsk bakgrund.
– Jag tycker att man ska vara misstänksam. Man ska aldrig lämna ut bankomatkort och kod till någon, säger Fredrik Kliman.