Jägaren Göran Carlsson berättar
– Det är fortfarande ont om föda för de här djuren i skogen, så därför åker jag och även andra jägare som jag känner, runt och samlar upp fallfrukt i trädgårdarna.
– Bland annat åker jag en gång i veckan till Pryssgårdens kolonistuguområde och hämtar upp en hel släpvagn full med äpplen, som jag sedan kör ut till djuren i skogen. Det är mycket värdefullt.
Vart hamnar de sedan?
– Vi jägare åker i första hand ut till våra egna jaktområden, som för min del är Fröjerumstrakten vid Norsholm.
Hämtar du på flera ställen?
– Jag brukar stanna vid trädgårdar med mycket fallfrukt och frågar om jag får ta den och det brukar gå bra. Inte minst pensionärer blir ofta tacksamma, för då slipper de själva åka till Returpunkten med frukten.
– Dessutom har jag en kollega, kommunjägaren Mats Ekeberg, som hämtar på samma sätt i Skarptorps kolonistuguområde.
Jägareförbundet har också uppmanat allmänheten att ta kontakt med jägare om de vill bli av med fallfrukt.
– Vi står inför en tuff vinter för älgar och andra vilda djur, men det finns saker vi kan göra för att hjälpa dem, säger Daniel Ligné, riksjaktvårdskonsulent.
Den torra sommaren har gjort att betet för de vilda djuren är sämre än vanligt. Särskilt älgarna, som vill ha kalla och blöta somrar, är i dålig kondition inför vintern. Men de lokala rekordskördarna av äpplen kan hjälpa älgarna, enligt Jägareförbundet.
– Äpplen innehåller mycket energi och vatten och kan nästan liknas vid energidryck för älgen efter sommarens strapatser. Har du frukt som du inte behöver själv så se till att den kommer ut i skogen. Kan du inte köra ut den själv så ta kontakt med jägare du känner så kan de se till att frukten hamnar på ett lämpligt ställe där djuren hittar den, uppmanar Daniel Ligné i ett pressmeddelande.