Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fågelräkning vid fågelbordet

Under helgen har fågelräkningen "Vinterfåglar inpå knuten" ägt rum. Från 24 till 27 januari har hågade människor räknat fåglar av olika arter som besöker fågelbordet på tomten. En fågel som man märkt ökat i antal är koltrasten men vanligast är talgoxen.

Koltrasten är en av de fåglar som inrapporterats mer frekvent i vinter, troligen på grund av den långa hösten.

Koltrasten är en av de fåglar som inrapporterats mer frekvent i vinter, troligen på grund av den långa hösten.

Foto: P-G Bentz

NORRKÖPING2014-01-27 09:23

Det är den sjunde vintern som Sveriges ornitologiska förening (SOF) anordnar "Vinterfåglar inpå knuten", en fågelräkning som handlar om att räkna alla fåglar som besöker fågelborden under sista helgen i januari, alltså helgen som varit. Enligt uppgift från SOF har de senaste åren omkring 20 000 hushåll deltagit i fågelräkningen men sammanlagt räknar man med att upp emot 500 000 hushåll matar fåglar på vintrarna.

Årets fågelräkning är alltså nu genomförd och några slutsatser kunde dras redan på söndagseftermiddagen.

– Koltrasten har blivit mer frekvent rapporterade än tidigare och det beror troligen på den mycket sega hösten som lockade många koltrastar att stanna kvar, bedömer Staffan Müller, kampanjledare för fågelräkningen.

– En annan iakttagelse är att det också varit ovanligt många rödhake-rapporter.

Stanna eller flytta?

Rödhaken är en av de fåglar där många individer flyttar för att undkomma stränga vintrar men där också åtskilliga stannar, en risk som kan vara värd att ta.

– Kungsfågeln är också ett sådant exempel, omkring 50 procent väljer att stanna och blir det en ovanligt kall vinter stryker många av stannfåglarna med. Kungsfågeln är den enda fågeln som har en fysioniomi som gör att den kan frysa ihjäl oavsett hur mycket den äter. Men överlever de kungsfåglar som stannar över vintern så kommer de att ha de bästa reviren så det är en sorts gambling, berättar Staffan Müller.

I Norrköping, och också Östergötland, toppas räkningen på söndagskvällen inte otippat av talgoxe, pilfink och blåmes. Bland de mest sällsynta gästerna vid våra fågelbord märks snösiska, lappmes och turkduva. Denna statistik är likartad i landet som helhet där nämnda koltrasten nu är den femte vanligaste fågeln.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om