Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Få sökande till skolan

Det här är yrkeshögskolan i Norrköping, som har för få sökande, trots att nästan alla får jobb efter den tvååriga utbildningen.

För få sökande. Anja Jakobsson är utbildningsledare och Jörgen Rundgren konsultlärare på ESBS-skolan i Norrköping.

För få sökande. Anja Jakobsson är utbildningsledare och Jörgen Rundgren konsultlärare på ESBS-skolan i Norrköping.

Foto: Sören Boström

NORRKÖPING2017-04-09 07:10

Yrkesskolan det handlar om är ESBS, East Sweden Buisness School, som tillhandahåller två utbildningar, nämligen drifttekniker och byggledare.

– Det känns tråkigt, att vi inte kan fylla våra klasser med som många elever som vi har kapacitet för, eftersom vi vet att nästan alla som går en av våra två utbildningar, får jobb efter utbildningen, säger Åsa Skoglund från skolledningen.

Hur många sökande brukar ni få?

– I fjol hade vi cirka 70 ansökningar till de 20 platserna som drifttekniker och ungefär lika många till de 32 platserna som byggledare. Men många elever söker ju fler utbildningar och till slut lyckades vi inte fylla någon av klasserna fullt ut. Vi får se hur det går till den hösten, men vi hoppas på en förbättring och bland annat har vi varit på varuhusen Ikano och Mirum och informerat om våra utbildningar, berättar Anja Jakobsson.

Vad är det för utbildning ni har?

– Vi driver sedan tre år en yrkeshögskola, där vi utbildar drifttekniker och byggledare. Av de studerande som avslutade yrkeshögskoleutbildning under 2015, hade över 90 procent jobb, efter en mätning av Myndigheten för yrkeshögskolan 2016.

– Det är helt otroligt vilken fin statistik yrkeshögskoleutbildningar över lag levererar och som dessutom ofta leder till jobb. Men vårt bekymmer är att vi inte hittar tillräckligt många sökande. Vi vet ju att det är väldigt många arbetslösa inskrivna hos Arbetsförmedlingen och att många går i byta-jobb tankar och här hoppas vi kunna hitta fler sökande till vår skola.

– Jag kan nämna att man exempelvis som drifttekniker ofta leder till en ingångslön på cirka 30 000 kronor i månaden, vilket också borde kunna locka fler sökande än vad vi får.

Utbildningsledaren Anja Jakobsson, har sina teorier om det låga antalet ansökningar:

– Åtminstone när det gäller utbildningen till drifttekniker, eftersom jag tror att många kanske inte känner till vad en sådan gör och då är det ju inte så lockande att söka utbildningen.

Så vad handlar det om för jobb?

– Många får jobb på våra pappersbruk och tekniska företag, där man hjälper till att sköta och övervaka driften av produktionen, oftast via skiftgång.

– Jag kan nämna att eleverna är ute på praktik cirka 30 procent av skoltiden och och får därmed automatiskt bra kontakter med yrkeslivet redan under sin skoltid här.

– Och när det gäller praktikplatser har vi bra samarbete med bland annat Holmen, Fiskeby, Eon och Tekniska verken i Linköping och Finspång. Praktikplatser som dessutom ofta leder till anställningar efter skolavslutningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om