F 13 lever i deras minnen
NORRKÖPINGFlygflottiljen F 13 är borta. Men dess kamratförening lever och gör det i högönsklig välmåga.Så kan man lite drastiskt uttrycka det och häromdagen hälsade vi på hos de "ärrade" flygarveteranerna ute på Bråvalla.
Fortfarande finns det många flygplan kvar ute på F 13. Numera dock bara i modellstorlek och hängande i taket i klubblokalen hos F 13 Kamratförening. Lars-Håkan Svensson är initiativtagare till klubben. Själv anställdes han på F 13 1944. FOTO: ROBERT SVENSSON
Foto:
- Jag kommenderades från F 7 i Såtenäs till ett jobb på F 13 av självaste Stig Wennerström, som lite senare dessvärre blev känd som "spionöversten"...säger Lars-Håkan Svensson.
Som sedan många år fungerar som redaktör för föreningens tidskrift Bråvallabladet.
<b>Många historier</b>
- Vi har gett ut 33 tidskrifter vid det här laget och berättat om både roliga och mindre roliga historier från F 13:s historia. Och även om vi svävat ut lite ibland är förhoppningsvis det mesta sant, om det vi beskrivit från det ljuva livet på F 13, säger Lars-Håkan Svensson med glimten i ögonvrån.
- Det är många i kamratföreningen som hjälper till att i ord och bild bevara minnet av F 13, vårt flygvapens en gång "saltaste" flottilj!
Vem får vara medlem i föreningen?
- Alla! Det räcker att man har intresse av F 13:s verksamhet för att vara med, men bland våra medlemmar finns förstås många som arbetat på flottiljen, gjort lumpen här eller varit gift med någon av dessa. Och medlemmarna finns utspridda över hela vårt avlånga land numera.
<b>"Pratar gamla minnen"</b>
Vad gör ni då ute i ert föreningshus?
- Framförallt träffas vi och fikar och pratar gamla minnen, men vi vårdar också prylar och fotografier som vi sparat från F 13-åren. Vi har samlat ihop till ett litet mini-museum.
- Bland annat fotografen Rune Rydhs hela bildarkiv, som rymmer en stor skatt, inklusive foton på alla våra flottiljchefer som vi har inramade i vår föreningslokal.
- Vi har även sparat flottiljens idrottspriser genom åren samt alla vapensköldar vi fick vid militära besök från förband både i Sverige och utomlands.
<b>Modeller</b>
Och i taket hänger små fina modeller av flygplan som varit stationerade på F 13.
- Planen är tillverkade av vår skicklige modellbyggare Rune "Termik-Johan" Johansson. Alla F 13:s plan finns med utom J 37 Viggen, som han inte hann göra, inskjuter Lars-Håkan Svensson.
Hur upplever du de nya verksamheter som tagit över flottiljområdet efter F 13:s nedläggning?
- Det känns bara positivt. Jag tror det här åter blir ett trivsamt område med tiden och vad jag förstår är de flesta av våra gamla lokaler uthyrda till annan verksamhet, vilket bara känns roligt.
Slutligen två sanna historier från gamla F 13-tider, båda med inslag av Åby:
- När jag första gången kom norrifrån till Norrköping 1944 för att inställa mig på F 13, blev jag jätteglad när jag fick se skylten Åby strax före Norrköping och trodde det var travbanan Åby, säger Lars-Håkan Svensson. Men det var ju ett annat Åby...
Och Valter Boström, anställd 1943, samma år som flottiljen startade, hamnade också i Åby vid sitt första besök i Norrköping.
- Jag frågade en polis efter Bråvalla och han sa åt mig att ta tåget från Centralstationen ut till Åby, där det finns ett område som heter Bråvalla. Men väl där blev jag varse att det inte var det Bråvalla, där man höll på att bygga en flygflottilj...