Det vill utbildningskontoret vid Norrköpings kommun ha reda på, genom en enkät som skickats ut till föräldrar med barn i kommunal förskola och grundskola.
Förväntas du bidra med pengar till någon aktivitet inom skolverksamheten? Vad betalar du pengar till? Det är några av frågorna som ingår i enkäten.
I förskola och skola får det enligt skollagen bara förekomma obetydliga extra kostnader för föräldrar vars barn går där, förutom förskoletaxan. Kostnaderna ska vara frivilliga.
Initiativet att ta reda på hur det ser ut i Norrköping har kommit från barn- och ungdomsnämnden.
– Det här kom upp på presidiet för någon månad sedan. Det var någon politiker som frågade om vi visste hur det såg ut, säger Peter Tellman, sakkunnig, med inriktning grundskola, vid utbildningskontoret.
10 000 enkäter mejlades på måndagen ut till föräldrar i Norrköpings kommun. Gensvaret har varit stort. Redan på tisdagsmorgonen hade det kommit 1 100 svar.
En av frågorna handlar om huruvida man förväntas bidra med något annat än pengar, som skjuts, matsäck eller frukt.
Folkbladet har tidigare skrivit om en förälder som reagerat mot schemalagda fruktstunder där det förväntas att barnet ska ha med sig frukt. Skolan tar ut dolda avgifter när man kräver att barnen ska ha med sig frukt till skolan varje dag, menade föräldern. Mamman refererade till skollagen som slår fast att skolan ska vara avgiftsfri och att endast enstaka, mindre utlägg är tillåtna.
– Ska man köpa frukt varje dag till sitt barn kostar det 800 kronor om året och det är ingen ringa kostnad, konstaterade mamman.
Det kan tyckas vara en smärre kostnad att ta med en frukt, men om det ackumuleras under ett helt år är det inte längre en mindre kostnad, menar också Peter Tellman.
– Det blir ganska dyrt.
– Det kan ju vara så att man har råd, men missar det ändå av någon orsak. Det blir pinsamt för barnet i situationen, om man inte har med sig och alla andra har, säger Tellman.
Har man fyra-fem ungar som ska ha med sig matsäck och kanske betala entré till något museum - det kan också bli rätt mycket, menar han.
En fråga i enkäten är vem som initierat den extra kostnaden, om det är skolan eller föräldragruppen.
– Är det så att det är föräldragruppen är det ett ytterligare svårare läge, för då är inte rektor eller förskolechef involverade. Det kan vara svårt som ensam förälder i en klass, om man har många barn och inte så gott ställt, att stå emot föräldragruppen, säger Peter Tellman.
Enkäten ligger ute en dryg vecka. Därefter ska resultatet redovisas för nya utbildningsnämnden.
– Efter det får vi se hur vi ska gå vidare. Vi får se vad svaren säger.