Han reser tillsammans med den socialdemokratiska gruppen i parlamentet, för att träffa statsledningen och presidentkandidaterna, för att se vad de står för och hur de ser på fortsatt samarbete med EU.
– Det är presidentval den 25 maj, samma dag som vi har EU-val här, säger Göran Färm som planerar att åka till Ukraina en gång till om en månad, som en av EU:s valövervakare.
Göran Färm som fyller 65 i höst ska sluta som EU-parlamentariker, efter att sedan 1999 ha suttit i 2,5 perioder i EU-parlamentet.
Nu ska han trappa ner och satsar på en plats i kommunfullmäktige i Norrköping. Men kommunalråd vill han inte bli.
– Jag har definitivt inga ambitioner att komma tillbaka på någon högre nivå i kommunalpolitiken.
Han tycker sig märka ett ökat intresse för EU-valet. Förra gången var valdeltagandet 45 procent i Sverige. Färm hoppas på 50 procent i år.
Tycker du att EU utvecklas åt rätt håll?
– Nej, ärligt talat, även om jag är en varm förespråkare för EU-samarbetet, så tycker jag att det gått åt fel håll den senaste tiden. Framför allt hur man har hanterat den ekonomiska krisen i Europa. Det har varit rätt förödande.
– Receptet när det började skaka efter bank- och finanskrascherna 2008 blev bara nedskärningar och åtstramningspolitik. Det har drivit en del av krisländerna in i ännu djupare problem och arbetslöshet på nivåer som vi inte har sett förut.
Han efterlyser en mer balanserad ekonomi, med offensiva satsningar på infrastruktur, forskning och utbildning.
Färm vill se ett starkt EU när det handlar om utrikespolitik. Att det är viktigt visar det läge vi har nu, när EU har kunnat agera gemensamt, till exempel vid Ukraina-krisen, menar han.
– Då får EU ett inflytande, som är bra, vettigt och rimligt. Här har vi lyckats kyla ner konflikten och få parterna att börja tala med varandra.
På frågan om EU är angeläget för Norrköpingsborna svarar Färm tveklöst ja. De stora frågorna påverkar också oss lokalt.
– Att det blir balans i ekonomin i Europa är helt avgörande även för en vanlig svensk.
Klimat- och miljöpolitik påverkar också lokalt. 80 procent av luftföroreningarna i Sverige kommer från grannländerna och vattnet i Östersjön påverkas av utsläpp från Baltikum och Polen.
Ostlänken, en del av en järnvägskorridor ner till kontinenten, är också en fråga som både är lokal och av EU-intresse.
Färms fem punkter för varför det är viktigt att rösta i EU-valet är: ekonomin, jobben, fackliga rättigheter och konsumenters rättigheter, miljö- och klimatfrågor, och värderingar.
– Att ta en ordenlig match med främlingsfientlighet och nationalism som sprider sig i Europa som en löpeld och dessvärre syns även i Sverige med Sverigedemokraternas frammarsch.
Genom att rösta kan man göra skillnad, även en klassisk höger-vänsterskillnad, precis som i svensk politik, säger han.
När han nu lämnar EU-parlamentet tycker han att det bästa varit EU:s utvidgning österut.
– Det som fick mig att bli EU-anhängare, från att som alla andra sossar ha varit EU-motståndare från början, var Berlinmurens och Sovjetunionens fall.
Det var då man såg möjligheterna att få öst och väst i Europa att komma samman. För många av de nya EU-länderna har det varit avgörande för demokrati och ekonomi att gå med i EU, menar han.