Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ett steg i arbetet mot extremistvåld

Norrköpings kommun ska utse en kontaktperson, en samordnare, i arbetet mot extremistiskt våld.

Säkerhetschef. Bertil Wildt-Persson, Norrköpings kommun.

Säkerhetschef. Bertil Wildt-Persson, Norrköpings kommun.

Foto: Henrik Witt

NORRKÖPING2015-02-03 15:00

Varje kommun ska utse en sådan kontaktperson, på uppdrag av Mona Sahlin, nationell samordnare mot våldsbejakande extremism.

Vem som blir kontaktperson här är inte klart ännu. I december deltog kommunens säkerhetschef Bertil Wildt-Persson i en konferens i Stockholm.

– Det är ett viktigt arbete, säger Bertil Wildt-Persson om det förebyggande arbetet ute i kommunerna.

I konferensen deltog också bland annat diakon Maria Bard från S:t Johannes församling, som tillsammans med numera pensionerade Bertil Senestad från socialtjänsten arbetat med det interreligiösa samarbetet i kommunen. Ett arbete som också Wildt-Persson varit involverad i.

I höstas hölls ett möte med stans alla trossamfund och ledande politiker i stan.

– Det var ett startmöte, för att skapa ett nätverk, för att få kontaktpersoner och skapa relationer. Det handlar om interreligiösa möten, säger Bertil Wildt-Persson.

– Det här med våldsbejakande extremism är lika mycket på högerytterkanten, med nazism. Det handlar ju inte bara om extremism som rör IS. Det rör sig om all extremism, påpekar Bertil Wildt-Persson som menar att man inte ska "stirra sig blind på muslimer och IS".

– Det gäller alla former av extremism, säger Wildt-Persson som varnar för att bara hänga ut muslimer i den här frågan.

I en skrivelse från justitiedepartementet talar man, förutom om dem som reser till Syrien och terrororganisationen Islamiska staten, även om vit makt-miljön och den autonoma miljön.

På onsdag kväll ska Maria Bard hålla i en information riktad till nya politiker i Norrköping efter valet, om den interreligiösa dialogen.

– Det är Lasse Stjernkvist som har kallat till det här mötet, för att de nya politikerna ska bli uppdaterade och få en bra plattform att kunna fatta beslut ifrån och jobba vidare i de här viktiga frågorna, säger Bertil Wildt-Persson.

Enligt kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S) är det inte givet att det är en och samma person som ska vara kontaktperson mot extremistiskt våld och vara kommunens kontakt i det interreligiösa arbetet.

– Vid de samtalen kommer vi naturligtvis in på de frågorna också, hur kan vi uppmärksamma den här typen av tendenser tidigt, men framför allt pratar vi om hur kan vi stimulera den goda dialogen, och hur kan vi tillsammans jobba för att utveckla allt det som vi har gemensamt, oavsett om vi är muslimer, kristna eller judar, säger Lars Stjernkvist.

På gång

Tidigare S-ledaren Mona Sahlin är nationell samordnare i arbetet mot extremistiskt våld.

Arbetet mot våldsbejakande extremism innefattar den autonoma miljön, vit makt-miljön och den islamistiska extremistiska miljön.

Målet är att förbättra samverkan mellan myndigheter, kommuner och organisationer.

Varje kommun ska utse en kontaktperson.

Vem det ska vara i Norrköping är inte klart ännu.

I Norrköping har Svenska kyrkan tagit initiativ till Nätverk interreligiöst arbete, för att motverka konflikter och främlingsfientlighet. Nätverket träffas regelbundet sedan hösten 2014.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om