Den bambuliknande växten som under hösten pryds av vita blommor är inte älskad av alla trädgårdsinnehavare. Parkslide är namnet på växten som är seglivad och sprider sig snabbt. Tekniska kontoret har fått in flera rapporteringar om bestånd av parkslide från bekymrade kommuninvånare. Parkslide är en dominerande ört och kan utkonkurrera andra växter.
– Växten finns mer eller mindre överallt. Först och främst blir det ett problem när den växer i anslutning till tomter. Det är en aggressiv växt som kan vandra in på tomterna och skjuta skott, säger Johan Lewander som är landskapsingenjör på Norrköpings kommun.
Större områden med parkslide finns bland annat i Åby, Hageby och Oxelbergen. Bestånden är ungefär 20 kvadratmeter. Också i Åselstad har det gjorts upptäckter av växten. I området byggs det mycket just nu, och det kan innebära en risk för att växtens rötter sprids.
– Det är många privatpersoner som bygger, och jag tror inte man tänker på att parkslide kan flyttas runt när husgrunderna schaktas ut, säger Johan Lewander.
När växten har hittat en plats att gro så är den är väldigt svår att bekämpa. Rötterna går flera meter ned i jorden och det nyttar inte att gräva bort den. Minsta del av växtens rot kan slå upp och bli till en ny planta. Det räcker att rötterna slängs på fel ställe för att ännu fler plantor ska bli till.
– Det är en väldigt konkurrenskraftig växt. Parkslidens rötter går inte bara djupt utan breder också ut sig, och det blir bara mer och mer. Den bästa metoden för att förhindra att den sprider sig är att bränna upp resterna, säger Johan Lewander.
Kommunen gör insatser för att hålla nere beståndet, och regelbundet trimmas nya uppstickande skott. Men att helt bli kvitt den envisa växten är värre.
– Vi gör oftast insatser när bladen är små. Tidigare i våras lade vi ut täckplast. Men tyvärr var plasten var inte tillräckligt tjock så parksliden klarade att växa igenom den. Vi har också försökt med att klippa ner dem och använda kemikalier, men det är en alltför aggressiv växt, säger Johan Lewander.
Så länge parksliden inte härjar fritt i närheten av tomter tycker inte Johan Lewander att växten är ett jättestort problem.
– Vi vet om att den finns, men vi har ingen bekämpningsplan dagsläget. Vi får se om den skulle sprida sig ännu mer och bli ett större problem framöver, säger han.