"Ett nytt grepp"
NORRKÖPING- Ett nytt grepp inom den svenska sjukvården, att man inte erbjuder alla vård, säger Peter Rockborn, verksamhetschef för ortopeden i Norrköping, om de föreslagna begränsningarna av vårdutbytet.Läkarna om förslaget att neka vård för vissa typer av åkommor
Roger Skogman, ortopedläkare rättar till Lars-Erik Sandbergs finger på akutmottagningen. Jag hade inte velat åkabrutna lillfinger till Linköping, konstaterar han. FOTO: ROBERT SVENSSON
Foto:
Den största delen av neddragningar enligt förslaget som presenterades av Hälso- och sjukvårdsnämnden igår berör Kliniken för kirurgi och urologi. Men den verksamheten är också den största inom länets sjukvård.
- Men jag är rädd för att det kommer att bli snedprioriterat. Att alltför mycket drabbar våra patienter trots att det finns patienter i andra områden som lider av mindre besvär, säger Gunnar Arbman.
<b>Multisjuka</b>
Den största gruppen som drabbas inom det kirurgiska området är äldre patienter med diagnosen multisjuka. Det är en grupp patienter som egentligen inte behöver kirurgisk hjälp men som på grund av för många sjukdomar behöver sjukhusvård.
- Det allra bästa vore om den här gruppen kan tas om hand på boende och primärvård. Vi kan ändå inte göra så stor nytta för de här rent kirurgiskt sett.
De flesta sparförslagen är kända sedan tidigare.
<b>Ärrbråck</b>
Men ärrbråck, en skada som orsakats vid en operation, ska det inte dras ner på. Däremot föreslås man att man ska dra ner på behandling av ljumskbråck som inte orsakats vid en operation.
- Det känns mest rätt att vi ändå rättar till det som vi orsakat, konstaterar Gunnar Arbman och förklarar att neddragningarna för många patienter komer att medföra en försämrad livskvalitet.
Inom ortopedin är det största kostnadsreducerande förslaget att minska antalet artroskopier på äldre. Titthålsoperationen i knäleden är bara ett sätt att ställa diagnos och på äldre patienter är det sällan det resulterar i en positiv förändring.
- Men i vissa fall kan man förbättra situationen. Men det svåra blir för doktorn att avgöra vem som ska få vård eller inte, säger Peter Rockborn.
Mycket av det som reduceras är problem som kvarstår men som flyttas från en plats till en annan.
- Och i slutänden kommer de förr eller senare att via remiss komma till oss i alla fall, tror han.
Men kostnadsreduceringen inom ortopedin tycker han inte är så upprörande.
- Det är mycket som vi ändå inte alltid kan rätta till, konstaterar han.
Men detta är bara ett första mindre reduceringsförslag. Landstinget ska spara 300 miljoner kronor. De förslag som presenterades igår gäller endast 37 miljoner kronor.
- Det här är den mindre av besparingarna. Men jag tror inte att folk kommer att acceptera att de måste gå med besvären. Då kommer nästa steg, vad man kan göra för att de ska få fortsatt hjälp. Andra former av finansiering kanske kommer upp, tror Gunnar Arbman.