Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Ett intressant uppdrag"

Lars G Ottosson (s), 62, är en av Norrköpings kommuns borgerliga begravningsförrättare, en av de mest anlitade. - Det är ett intressant uppdrag. Jag tycker det ger mycket tillbaka, säger han.

Lars G Ottosson (s) är en av Norrköping mest anlitade borgerliga begravningsförrättare. Ett av de kapell som ofta används för borgerliga begravningar är Himmelstalundskapellet i krematoriet.                                                                                                     Foto: Robert Svensson

Lars G Ottosson (s) är en av Norrköping mest anlitade borgerliga begravningsförrättare. Ett av de kapell som ofta används för borgerliga begravningar är Himmelstalundskapellet i krematoriet. Foto: Robert Svensson

Foto: Robert Svensson

NORRKÖPING2008-02-04 03:00
Lars G Ottosson har varit verksam som borgerlig begravningsförrättare sedan 1999. Sedan dess har de borgerliga begravningarna mer än fördubblats i antal, uppskattar han.FÖ: Hur många begravningar har du om året?- Det snittar på en i veckan. 40-50 på ett år. Jag har haft tio den här månaden, säger Lars G Ottosson.- Vem som helst kan förrätta en borgerlig begravning, berättar han.Själv har han gått två halvdagsutbildningar i Fonus regi, men det är inget man måste. De borgerliga begravningsförrättarna utses av kommunen, och får ett arvode därifrån på 500 kronor per gång. De kommer från flera olika politiska partier. Men partifärgen har ingen betydelse i det här sammanhanget, upplever Lars G Ottosson.- Det är ett intressant uppdrag. Man möter människor i situationer där de är väldigt öppna, säger Lars G Ottosson som kom in på det området efter att privat, på annan ort, varit med om att det var svårt att få tag på någon som kunde förrätta en begravning.Vanligast är begravningar i något av de två kapellen vid krematoriet i Norrköping, men det kan också vara i något av kyrkogårdarnas kapell, eller på Himmelstalunds brunnssalong.- En gång var det på ett värdshus, berättar Lars G Ottosson.Det kan också ske i hemmet eller utomhus, men det är inget som Ottosson själv varit med om.Han besöker alltid de anhöriga i förväg. De flesta vill ha någon form av minnesord, och han väver gärna in en dikt i det.FÖ: Vilken är bakgrunden till att det blivit en borgerlig begravning, i de fall du varit med om?- I de flesta fall har de lämnat Svenska kyrkan, säger Lars G Ottosson, som också varit med om att begrava katoliker och i ett fall en buddist.I det senare fallet var det både en borgerlig ceremoni och en buddistisk, med munkar närvarande.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om