Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ett hantverk för de noggranna

Det är knappast något för den otålige. Ska man tillverka ätbara blommor krävs noggrannhet.- Det är väldigt lätt att man blir perfektionistisk, berättar Anki Sjögren från butiken Diversis som håller kurser i hantverket.

Cecilia Alin i full färd med att tillverka en ätbar påsklilja.

Cecilia Alin i full färd med att tillverka en ätbar påsklilja.

Foto: Robert Svensson

NORRKÖPING2012-03-13 15:32

Åtta kvinnor med olika erfarenhet, men ett gemensamt pysselintresse har slagit sig ner i ena hörnet av Diversis butikslokal. Det är andra kvällen i rad de gör det och på schemat står tillverkning av så kallade ätbara blommor. Små konstverk som framställs av sockerpasta. En helt ätbar och formbar massa som i sin sammansättning påminner lite om marsipan.

- Det är en form av tårtdekor, förklarar Anki Sjögren.

Krävs tålamod

Under två kvällar lär hon ut hantverket och det är flera blommor som börjar ta form för deltagarna. När Folkbladet kikar förbi är det påskliljor och petunior som får den färg de ska ha.

- Det är roligt, man tittar på tårtor och ser hur fantastiska saker folk gjort, berättar en av deltagarna, Eva Petersson, om inspirationen.

Men det är ingenting som görs i en handvändning.

- En timme är som en kvart när man håller på med sådant här. Det är väldigt lätt att man blir perfektionist, konstaterar Anki Sjögren med ett leende.

- Igår satt vi i tre timmar och gjorde sex blommor, det är lite jobb bakom varje blomma, menar Ulrika Holmér som åkt från Nyköping för att vara med.

Mode

Anki Sjöberg berättar att hon märkt av ett ökat intresse för den här typen av dekorationer och menar att det går lite mode i dem.

- Man kan ha det som dekoration på tårta eller cupcakes. Det är lite som med scrapbooking, man får en egen stil efter ett tag och kan känna igen vem som gjort vad.

Men just för det här sällskapet tas i många fall de första stapplande stegen.

- De första man gör sparar man, konstaterar Anki Sjögren. Man kan ha dem i flera månader utan att de blir oätbara. De håller formen så länge man förvarar dem torrt och mörkt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om