Vi har tidigare skrivit om satsningen som innebär upp till 30 nya arbetstillfällen i Norrköping.
På en ganska oansenlig grusplätt som ligger bakom Agroetanols nuvarande anläggningar kommer en ny fabrik i toppklass stå färdig 2023, enligt företaget.
Utöver en utbyggnad på 5 000 kvadratmeter ska nya spannmålssilos och en ny mjölkvarn byggas.
Innan det var dags för det första spadtaget berättade Lars Gunnar Edh, vd för Agroetanol, mer om planerna.
Genom grindarna på Agroetanols anläggning i Norrköping passerar varje dag 80 lastbilar. De levererar spannmål och restprodukter från livsmedelsindustrin som i dag blir till etanol, drank (foder) och kolsyra, i olika behandlingsprocesser.
Tanken är att den nya fabriken ska bli ytterligare en steg i processen där man förädlar spannmålet till vegetabiliskt protein, vetegluten.
– Marknaden för vegetabiliska proteiner är växande och det här stärker vår marknadsposition. Vi ser också en ökad efterfrågan på lokalproducerat och på proteiner baserat på svenskt spannmål. Både i Sverige och som export, säger Lars Gunnar Edh.
Affärschef Martin Engström utvecklar och berättar vad den nya produkten kan användas till.
– Förutom att det är en proteinkälla så har veteproteinet också funktionella egenskaper. Det fungerar lite som ett lim och används traditionellt i bageriindustrin, om man vill göra bröd som är fluffigt och fint, säger han.
– Något som också växer nu är köttersättningsprodukter när allt fler konsumenter väljer att alternera sin kost. Den typen av produkter vill efterlikna konsistensen av kött men det ska vara vegetabiliskt. Där har gluten väldigt bra egenskaper för att få till köttexturen.
Med på dagens ceremoni var representanter från Norrköpings kommun, länsstyrelsen och regeringen.
Tal hölls av näringslivsdirektör Pontus Lindblom, landshövding Carl Fredrik Graf men även av landsbygdsminister Jennie Nilsson som deltog via länk.
– Den investering Lantmännen ska göra här i Norrköpings kommun kommer att innebära en stor expansion. Som landsbygdsminister gläder det mig väldigt mycket, inledde ministern.
– Det är en investering i de gröna näringarna och när vi nu ska återstarta landet efter coronapandemin kommer de gröna näringarna vara helt avgörande för att få de regionala ekonomierna på fötter.