Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Ett exempel på en felbedömning"

I SVT:s dokumentär Hem till varje pris skickas pensionären Linnea i Norrköping hem med ett larm hon var för sjuk för att använda.

Kommenterar. Eva-Britt Sjöberg (KD), ordförande i vård- och omsorgsnämnden, tror på en snabbare återhämtning i hemmet. Men inte för alla. I fallet Linnea blev det fel, menar hon.

Kommenterar. Eva-Britt Sjöberg (KD), ordförande i vård- och omsorgsnämnden, tror på en snabbare återhämtning i hemmet. Men inte för alla. I fallet Linnea blev det fel, menar hon.

Foto: Olof Ohlsson

NORRKÖPING2016-01-20 08:30

Eva-Britt Sjöberg (KD), ordförande i vård- och omsorgsnämnden i Norrköping, hur tänker du kring det här och att ni förlängt den tillfälligt ändrade riktlinjen kring korttidsboende?

– Vad det gäller förlängningen av riktlinjerna är för att vi ska se över riktlinjerna i sin helhet. Vi håller på med det arbetet. För att det inte ska bli ryckigt fram och tillbaka så håller vi fast vid det som varit under året, säger Eva-Britt Sjöberg.

Den tillfälligt ändrade riktlinjen innebär att det från april förra året är biståndshandläggarnas chef som ska ta det avgörande beslutet om korttidsplats eller inte. Under våren ska förslag om en permanent riktlinje lämnas till nämnden.

– Grundprincipen hem och pröva är ett beslut som har funnits i flera år, säger Eva-Britt Sjöberg.

Det är en överenskommelse i hela regionen, som gäller alla kommuner i länet, inte bara Norrköping.

I Norrköping har man infört hemgångsteam, med sjuksköterska och arbetsterapeut, som ska arbeta intensivt runt patienten veckorna efter hemgång från sjukhus.

Hur tänker du om Linnea som skickades hem med ett larm som hon inte kunde använda?

– För mig är Linnea ett tydligt exempel på en felbedömning. Det är jättetråkigt, för alla inblandade. Jag beklagar det.

Eva-Britt Sjöberg uppger att hon fick kännedom om fallet i somras, då det hände.

I dokumentären finns två fall från Norrköping med: strokedrabbade Linnea, och Wiwi Heggblad som slagits för att hennes 94-åriga mamma skulle få ett boende.

Att Norrköpingsfall lyfts fram som exempel förklarar Eva-Britt Sjöberg med att dokumentären är producerad i Norrköping. Hon framhåller att det talas i dokumentären om att Norrköping inte är unikt.

– När man tittar på listan om möjligheten att få säboplats ligger vi mitt i.

130 personer står i kö till en plats på särskilt boende i Norrköping. En oacceptabel kö, säger Sjöberg. I år tillkommer 88 platser.

Enligt Eva-Britt Sjöberg beviljas lika många korttidsplatser i Norrköping som tidigare.

På frågan vilka det är i dag som får korttidsplats svarar hon att det primärt handlar om vård i livets slutskede och i väntan på särskilt boende.

Eva-Britt Sjöberg säger att det i dag är lätt att få korttidsplats när man ser att det inte fungerar i hemmet.

– Hem och pröva är inte hem till varje pris, menar hon.

Hem till varje pris

Dokumentären Hem till varje pris sändes i tisdags och i dag onsdag i SVT2.

Under 2000-talet försvann var fjärde plats på äldreboenden runt om i landet.

SVT-journalisterna Jenny Widell och Tina Enström granskar det som lyfts som en sanning, att hemmet är den bästa platsen för de äldre.

I dokumentären visas fall från Norrköping: strokedrabbade Linnea som skickades hem med ett larm hon var för sjuk för att använda, och Wiwi Heggblad som slagits för sin 94-åriga mammas rätt till ett boende.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om