Den 23 september förra året bröt Yvonne och Thomas Anglesjö sitt femårskontrakt med viktminskningsföretaget Xtravaganza - trots att de bara drivit sin franchiseverksamhet i tre år. Detta efter att Xtravaganza begått grova avtalsbrott gentemot Yvonne och Thomas vid två tillfällen.
- Vi hade velat dra oss ur verksamheten under en längre tid - när vi fick chansen avslutade vi med Xtravaganza på än gång, berättar Yvonne Anglesjö.
Skiljedomstol
Eftersom Xtravaganza tecknar skiljedomsavtal med sina franchiseföretagare fanns ingen möjlighet för Yvonne och Thomas att gå till tingsrätten, istället får de sitt fall prövat i en skiljedomstol i september. Fram till dess lyder sträng sekretess, och Yvonne och Thomas får inte berätta specifikt om just sitt ärende.
Tillsammans med nio andra franchiseföretagare ställde sig istället Yvonne och Thomas Anglesjö bakom den stämningsansökan som igår inkom till Västmanlands tingsrätt.
- Det är Tomas Andebjörn i Umeå som stämmer Xtravaganza. Han kan gå till tingsrätten eftersom hans avtal är äldre och utan skiljedomsklausul. Vi andra får våra fall prövade i skiljedomstol. Men eftersom vi varit med om samma händelser så ställer vi oss bakom stämningsansökan, förklarar Yvonne.
Enligt stämningsansökan har företagarna inte fått det stöd de blivit lovade gällande bland annat starthjälp, vidareutbildning och marknadsföring. Medan huvudmännen i Xtravaganza omsätter miljonbelopp så har flera av franchiseföretagen gått i konkurs.
Franchiseföretagen menar Xtravaganza begått avtalsbrott på flera punkter och stämmer nu företaget på 5, 5 miljoner kronor.
- Norrköping hade ett bra center från början. Men när kunderna började bli sjuka spreds ryktet och verksamheten gick sämre, säger Yvonne Anglesjö.
"Många blev sjuka"
Yvonne och hennes man upptäckte ganska tidigt att något var fel med Xtravaganzas koncept. Det fanns inget vetenskapligt underlag. Inte heller fanns det någon dokumenterad uppföljning över Xtravaganzas kunder.
- I flera år efterfrågade vi ett expertcenter dit våra kunder kunde vända sig, men enligt ledningen var det för dyrt. Jag vet inte hur många av våra kunder som blev sjuka under de tre år vi drev Viktcenter i Norrköping. Trots det kunde vi inte göra något för att hjälpa dem. Det enda vi hade att utgå ifrån var Xtravaganzas koncept - och den experthjälp som fanns att tillgå var en före detta barnmorska som hela tiden hänvisade till "kundens ansvar", säger Yvonne Anglesjö.
"Tappade hår"
Under den tid som Yvonne och Thomas Anglesjö drev centret såg de människor insjukna i de mest oväntade sjukdomar.
- Folk tappade kopiösa mängder hår, drabbades av njurstensanfall och gallsten. Enligt Livsmedelsverkets rekommendationer ska man bara gå på VLCD-soppor i högst tre veckor. På Xtravaganzas hemsida kan man själv fylla i hur många kilon man vill gå ner. Fyller man i att man vill gå ner 99 kilo får man till svar att man ska leva på soppor i 40 veckor. Våra kunder kunde hålla på med sopporna i månader - det är ju livsfarligt och dessutom falsk marknadsföring, säger Yvonne Anglesjö.
"Blufföretag"
Yvonne Anglesjö mår dåligt när hon tänker på de som blivit sjuka och önskar att hon kunde vrida tillbaka klockan.
- Det är ett blufföretag. De här två herrarna i ledningen tjänar enorma summor på människor som vill förändra sin livsstil och på franchiseföretagare som vill bedriva seriös verksamhet. Istället blir människor sjuka och företagen går i konkurs. Bara det faktum att franchiseföretagarna inte har råd att lämna Xtravaganza eftersom processen i skiljedomstol kostar en halv förmögenhet talar sitt tydliga språk - det här är ett företag som vill tjäna snabba pengar utan insyn från allmänheten, säger Yvonne Anglesjö.
Dan Gustavsson, Xtravaganzas Sverigechef, är sparsam i sina kommentarer när han hör av sig till Folkbladet:
- Vi kommenterar inte stämningen i sak i media, men välkomnar den juridiska prövningen, säger han kort.