Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Eon kan komma att överklaga dom

Eon överväger nu att överklaga domen som ger kommunen rätt att säga upp tomträtten för hetvattencentralen i Inre hamnen.

Omdiskuterad. Hetvattencentralen i Inre hamnen är en reservanläggning inom fjärrvärmenätet. Eon vill ha kvar den på platsen, kommunen vill flytta den. Eon har nyligen förlorat tvisten i domstol.

Omdiskuterad. Hetvattencentralen i Inre hamnen är en reservanläggning inom fjärrvärmenätet. Eon vill ha kvar den på platsen, kommunen vill flytta den. Eon har nyligen förlorat tvisten i domstol.

Foto: Niclas Sandberg

NORRKÖPING2016-02-06 06:30

Kommunen vill riva hetvattencentralen, som man menar är ett hinder i bostadsbyggandet i Inre hamnen. Eon å sin sida slåss för att reservkraftvärmeverket ska få vara kvar och integreras i det nya.

Marken har upplåtits med tomträtt till Eon, vilket kan jämföras med ett långsiktigt hyreskontrakt. Kommunen sade upp det, med avsikten att Eon skulle förbereda för en flytt till ett annat läge, förslagsvis till Ingelsta.

Att omlokalisera hetvattencentralen skulle kosta cirka 250 miljoner kronor.

Eon tog fallet till mark- och miljödomstolen och menade att kommunen inte hade rätt att genomföra uppsägningen. I en dom den 19 januari förlorade Eon mot kommunen.

– Vi har tid på oss till den 9 februari att ta ställning till ett eventuellt överklagande. Vi håller just nu på och funderar på om vi ska göra det, och i så fall på vilka grunder, säger Björn Persson, regionchef vid Eon.

Eons inställning är att det oljeeldade reservkraftverket, som bara är i drift cirka tio dygn om året, då det är som kallast, kan samsas med bostadsbebyggelse.

Det finns ett bäst före-datum på en anläggning av det här slaget, då man behöver göra reinvesteringar i den, men det ligger långt fram i tiden, tiotals år framåt, säger Björn Persson.

När det nu ska göras en stadsomvandling – är det inte läge att flytta då?

– Vi är positiva till att Norrköping växer och utvecklar Inre hamnen. Samtidigt är det en stor investering att flytta en sådan anläggning till en annan plats. Det handlar om cirka en kvarts miljard. Vi vill agera på ett affärsmässigt sätt, både utifrån att göra kloka investeringar, men också bibehålla en långsiktig konkurrenskraft mot våra kunder.

– Vi har sett, och tror, att det är möjligt att samexistera på plats. Vi är också öppna för att anpassa verksamheten utifrån olika miljöperspektiv.

Enligt Björn Persson finns det exempel på reservproduktionsanläggningar i nära anslutning till bostäder, bland annat i Limhamn i Malmö.

– Om vi beslutar oss för att överklaga är det utifrån att vi tror att vi kan få framgång i nästa instans. En överklagan kan man dra tillbaka om det uppenbarar sig nya förutsättningar. Mycket talar för att vi kommer att överklaga, säger Björn Persson.

Eon vill nu ha en dialog med kommunledningen för att diskutera det uppkomna läget.

Bakgrund

Hetvattencentralen, en reservanläggning, ligger i Inre hamnen, där kommunen planerar att bygga en ny stadsdel med 2 000 bostäder.

Förutom anläggningen här i den norra delen av stan finns det också en mindre i den södra delen, i Brånnestad. Båda behövs för att vid behov, kortare tider, förstärka fjärrvärmen i stan, en extraresurs när det är riktigt kallt.

Att omlokalisera anläggningen från Inre hamnen till Ingelsta, som kommunen vill, skulle kosta cirka 250 miljoner kronor. En kostnad som Eon motsätter sig att ta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om